CNN ylistää Suomen koronastrategiaa: Tästä syystä siinä onnistuttiin – "Miten olla paras (tai miten olla Suomi)"

Tehoavatko tiukat koronarajoitukset ja koska kaikki suomalaiset on rokotettu? THL:n ylilääkäri vastaa kysymyksiin 4:19
Vaikka koronarokotukset alkavat pian, koronarajoituksia ja -suosituksia tulisi vielä noudattaa, sanoo THL:n ylilääkäri.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n vertailussa Suomi on onnistunut Euroopan maista tehokkaimmin torjumaan koronavirustartuntoja ja -kuolemia.

CNN:n vertailussa Suomessa asukaslukuun suhteutettuna koronatartuntojen ja -kuolemien määrä on ollut syksyn aikana Euroopan maista alhaisin.

– Miten olla paras (tai miten olla Suomi), amerikkalaismedia maalailee juttunsa väliotsikossa.

CNN:n mukaan Suomi on erityisen onnistunut koronastrategiassaan, sillä samalla Suomen koronarajoitukset ovat olleet eurooppalaisittain lieviä.

CNN:n vertailu perustuu Oxfordin yliopiston ja John Hopkinsin yliopiston tietoihin aikavälillä 1. syyskuuta - 30. marraskuuta.

Suomessa, Norjassa ja Tanskassa koronaan liittyviä kuolemia on ollut päivässä keskimäärin alle yksi miljoonaa asukasta kohden. Muissa maissa kuolleisuus on ollut korkeampaa.

CNN:n mukaan onnistumisten taustalla on se, että Tanska, Suomi ja Norja ovat reagoineet nopeasti jo maltillisiin tartuntamäärien kasvuun. Lisäksi syynä ovat selkeät ohjeistukset sekä kansalaisten halu noudattaa viranomaisten ohjeistuksia.

Amerikkalaismedian haastattelema Tampereen yliopiston epidemiologian professori Pekka Nuorti arvioi, että Suomessa pieni väestöntiheys ja poliittiset tekijät, kuten luottamus hallitukseen ovat edesauttaneet koronan torjunnassa.

Nuortin mukaan suurin vaikutus on kuitenkin ollut Suomen terveysviranomaisten toiminnalla. 

– Tässä ei ole taustalla mitään maagista, vaan olemme vain noudattaneet pragmaattista, käytännönläheistä lähestymistapaa. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen arvioi CNN:n artikkelissa, että Suomi on onnistunut toimimaan ennalta ehkäisevästi jo kesän aikana, eikä kireisiin sulkutoimiin olla siksi jouduttu syksyllä turvautumaan. 

CNN:n mukaan Salminen arvioi kuitenkin, että jos epidemiatilanne pahenee, kireämmät rajoitustoimet tai "lockdown"-toimenpiteet eivät ole poissuljettuja myöskään Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat