Cheerleader -efekti saa ihmiset kaunistumaan ryhmissä

Kalifornian yliopiston tutkimuksessa todettiin ihmisten näyttävän viehättävämmiltä silloin, kun he ovat yhdessä muiden kanssa. Arvaatko miksi?

Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ryhmissä olevat ihmiset saattavat näyttää silmiimme viehättävämmiltä. Selitys piilee siinä, että alitajuisesti ryhmässä kaikki kasvot tasoittuvat silmissämme samankaltaisiksi. Ryhmä siis hämää piiloon epäviehättävinä pidettyjä piirteitä.

Tiedemiehet Drew Walker ja Edward Vul testasivat tätä myös cheerleader -efektinä tunnettua teoriaa näyttämällä yli 130 opiskelijalle 100 ihmisen kuvia ja pyytämällä osallistujia arvioimaan kuvissa esiintyvien ihmisten viehättävyyttä. Joissain kuvissa samat kasvot olivat yksin, joissain taas ryhmässä muutaman muun ihmisen kanssa.
Sekä miesten että naisten arvioitiin olevan hieman viehättävämpiä ryhmäotoksissa kuin yksin. Ryhmän koolla ei ollut juuri merkitystä.

–Tavallisen näköiset kasvot ovat viehättävämpiä, sillä niissä ei ole epäviehättävinä pidettyjä erityispiirteitä. Kauniit ihmiset ovat toistensa kaltaisia, mutta rumat ovat rumia omalla tavallaan, Walker pohtii.

Ilmiötä on puitu myös Ensisilmäyksellä -sarjassa, jossa naistenmies Barney Stinson vinkkasi naisten vaikuttavan vetävämmiltä ystävättäriensä seurassa.

Lue myös:

    Uusimmat