Mainos

Bussikuski: Turvallisuus ei kiinni taidosta vaan tuurista – "kaikilla on niin kova kiire"

Viime aikojen liikenneturmat ovat saaneet myös linja-autonkuljettajat mietteliäiksi. Lähes parikymmentä vuotta kuljettajana toiminut Beki vertaa liikenteen kiihtynyttä vauhtia koko yhteiskunnan kiristyneisiin tavoitteisiin.

– Ainakin mitä minä näen, niin todella lujaa mennään liikenteessä. Tiedän, että eri firmoissa on tosi tiukat aikataulut, sitten on painetta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tämä on vähän sama kuin katsoo ulkopuolisena evoluutioketjua. Jos jossain on mätä kohta, koko ketju kärsii, Beki kertoo.

Beki saa kuulla Helsingin Taivallahden traagisesta turmasta kesken haastattelun bussireitillään Vantaankoskelta Espoon keskukseen. Uutinen saa miehen huokaamaan syvään.

– Aina kun joku kuolee liikenteessä, lapsi, vanhus tai aikuinen, niin kyllä se koskettaa. Kaikilla on niin kova kiire. On varmasti tulossa jokin radikaali muutos jossain vaiheessa. Jokaikinen turma on liikaa, Beki jatkaa.

Beki kokee itse olevansa hyvin onnekas, ettei hänen työvuorojensa aikana ole sattunut vakavia onnettomuuksia. Linja-autokuljettajana hän aloitti Suomessa vuonna 1998.

– Se ei ole enää kiinni ammattilaisuudesta tai taidosta vaan hyvästä tuurista. Läheltä piti -tilanteita on melkein joka päivä. Joskus olen ajatellut, että olisi hyvä saada sykemittari, joka valvoo työajalla. Montako kertaa se syke on kohdillaan, koska niitä tilanteita on runsaasti.

Beki pitää Suomessa sattuvien liikenneturmien määrää kuitenkin maltillisena liikenteessä liikkuvien määrään nähden. Viime viikkojen kaltaisen turmasuman ei kaivata laajenevan, ja siksi kokeneella kuljettajallakin on neuvo liikenteelle ja koko yhteiskunnalle.

– Joskus vaikka työvuoro jää ajamatta ja tavaraa ei ole toimitettu ajallaan, niin elämä kuitenkin jatkuu. Duunia teen sillä asenteella, että istun linja-auton ratissa tuntipalkalla, aivan sama vaikka Mannerheimintiellä liikenne on seis.

Niin, miksi MTV Uutiset oli Vantaan ja Espoon teillä haastattelemassa Bekiä? Hän on juuri se bussikuski, joka pelasti 14-vuotiaan voimistelutytön päivän keskiviikkona auttamalla pysäkin katolle jääneen voimisteluvanteen alas.

Lue kyseinen juttu tästä linkistä.

Bekin tarinasta laajemmin lauantai-aamuna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.