Brittihovin työmyyrä prinsessa Anne täyttää elokuussa 70 vuotta – tiesitkö nämä faktat hänestä?

Loppukesästä 70 vuotta täyttävästä prinsessa Annesta on valmistumassa dokumentti, jossa sukelletaan poikkeuksellisen syvälle brittihovin tunnollisen puurtajan elämään.

Prinsessa Annen nimi on viime vuosina noussut toistuvasti kärkikahinoihin, kun brittihovin ahkerimpia kuninkaallisia on listattu edustustehtävien määrässä mitattuna.

Elokuussa 70 vuotta täyttävä Anne veti pisimmän korren myös viime vuonna, kun Hello Magazine listasi hovin työmyyrät ja laiskurit.

Pyöreiden vuosien kunniaksi kuningatar Elisabetin ainoasta tyttärestä on valmistumassa uusi dokumentti. ITV:n esittämä dokumentti kantaa nimeä Princess Royal: Anne at 70 ja ääneen pääsevät siinä muun muassa prinsessan lapset Peter Phillips ja Zara Tindall sekä nykyinen aviomies Tim Laurence.

Tuottajien mukaan dokumentti tulee sisältämään myös ennennäkemätöntä materiaalia perheen elämästä ja sukeltamaan muutenkin poikkeuksellisen syvälle prinsessan elämään.

Kruununperimysjärjestyksessä sijalla 14 olevan Annen elämään on mahtunut monia käänteitä, joista kenties hurjin oli kidnappausyritys vuonna 1974. Anne on puhunut tapahtuneesta julkisesti, mutta People-lehden dokumentin tekijöiltä saamien tietojen mukaan luvassa on nytkin hyvin suoraa puhetta aiheesta.

Anne on tapahtuneen jälkeen ollut kovan mimmin maineessa, sillä hänen on kerrottu sanoneen kidnappausta yrittäneelle miehelle "ei hemmetissä tule tapahtumaan", kun aseistettu hyökkääjä yritti pakottaa häntä nousemaan ulos autostaan illalliskutsujen jälkeen.

Dokumentin tekijät muistuttavat, että Anne on tehnyt myös muita rohkeita tekoja ja valintoja elämänsä aikana. 

Prinsessa oli esimerkiksi ensimmäinen kuninkaallisesta perheestä, joka on edustanut maataan olympialaisissa. Tämä tapahtui vuonna 1976 Montrealin kesäolympialaisissa.

Anne on myös ensimmäinen kuningatar Elisabetin lapsista, joka vaati, etteivät hänen lapsensa saa kuninkaallisia titteleitä.

Tunnollisesta maineestaan huolimatta myös Anne onnistui järkyttämään äitiään tämän "annus horribilis" -termillä luonnehtimana vuonna 1992. Hän erosi tuolloin virallisesti lastensa isästä Mark Phillipsistä, jonka kanssa liitto oli ajautunut kriisiin jo vuosia aiemmin.

Anne ei kuitenkaan jäänyt suremaan eroa, vaan avioitui vielä saman vuoden lopulla nykyisen puolisonsa kanssa. Samalla prinsessasta tuli ensimmäinen brittihovin jäsen sitten 1500-luvulla hallinneen kuningas Henrik VIII:n jälkeen, joka meni uusiin naimisiin erottuaan.

Kiinnostava yksityiskohta on myös se, että Annella oli nuoruudessaan suhde Andrew Parker Bowlesin kanssa, joka kuitenkin sittemmin avioitui prinssi Charlesin suuren rakkauden Camillan kanssa.

Vuonna 2001 Anne sai myös kyseenalaisen kunnian olemalla ensimmäinen kuninkaallinen sitten 1600-luvun, joka joutui oikeuteen vastaamaan rikoksesta. Hänet tuomittiin tuolloin 400 punnan ylinopeussakkoihin.

Prinsessa joutui oikeuden eteen myös vuotta myöhemmin, kun hänen koiransa hyökkäsi kahden pojan kimppuun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja