Pahempi kuin annus horribilis – näistä syistä vuosi 2019 on ollut historiallisen kammottava kuningatar Elisabetille

8:39
Meghan ja Harry eivät kestä brittilehdistön painetta – muuttavatko kuninkaalliset Yhdysvaltoihin?

Vuosi 2019 on ollut kuninkaallisten skandaalien täyttämä ja aiheuttanut epäilemättä korkeaa verenpainetta kuningatar Elisabetille. 

Vuosi 1992 oli vuosi, kun brittihovissa kohisi skandaaleja skandaalien perään. Tähän vuoteen viitataan usein nimellä "annus horribilis" joka on latinaa ja tarkoittaa "kauheaa vuotta". Nimitys sai alkunsa kuningatar Elisabetin kuuluisassa puheessa, jossa hän viittasi vuoteen 1992 ja sen kohujen täyttämään tapahtumaketjuun kyseisellä nimellä. 

Tuolloin kuningattaren lapset olivat aktiivisesti otsikoissa, kun esimerkiksi prinssi Andrew ja Sarah Ferguson eli Fergie ajautuivat asumuseroon sekä prinsessa Anne erosi aviomiehestään Mark Phillipsistä. Kumpaankin eroon liittyivät avioliitojen ulkopuoliset henkilöt. 

Prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin myrskyisä ja monivaiheinen avioliitto aiheutti myös omaa päänsärkyään kuningattarelle, kuin myös traaginen tulipalo, joka tuhosi Elisabetille tärkeän Windsorin linnan lähes kokonaan. 

Vuosi 2019 on kuitenkin ollut täynnä toinen toistaan suurempia kohuja, ja näin ollen voidaan jo todeta sen olleen kuningatar Elisabetille toinen annus horribilis. Keräsimme kokoon tapahtumat, joiden tähden vuotta 2019 voidaan pitää toisena kauhujen vuotena 93-vuotiaalle kuningattarelle. 

Prinssi Philipin auto-onnettomuus

Vuosi alkoi kohulla, kun 17. tammikuuta Elisabetin puoliso, tuolloin 97-vuotias prinssi Philip ajoi rajun kolarin Sandringhamin kartanon lähettyvillä. Prinssin Land Rover kierähti törmäyksen voimasta katolleen ja Philipin auttoi autosta onnettomuuspaikalle sattunut moottoripyöräilijä. 

Toisessa autossa oli kaksi naista sekä yhdeksänkuukautinen vauva. Toinen naisista ja vauva eivät loukkaantuneet turmassa, mutta toinen naisista mursi kätensä. 

Prinssi Philip kertoi sokaistuneensa matalalla paistaneesta auringosta, mikä johti onnettomuuteen. Vain pari päivää onnettomuuden jälkeen prinssi kuitenkin nähtiin jälleen ajelemassa ilman turvavyötä, mikä sai aikaan laajaa arvostelua kuninkaallisten erityiskohtelusta. 

Harryn ja Meghanin yksityislennot

Loppukesästä kohistiin, kun ilmi tuli, että prinssi Harry ja hänen vaimonsa herttuatar Meghan olivat tehneet yhteensä neljä yksityislentoa 11 päivän sisällä. Tämä herätti melko kovaa närää kansalaisissa, varsinkin koska herttuapari on kunnostautunut äänekkäinä ilmastoihmisinä. 

Matkat pitivät sisällään muun muassa lennon pariskunnan ystävän muusikko Elton Johnin luokse, joka myöhemmin puolusti herttuaparia Instagramissa julkaisemallaan päivityksellä, vedoten parin ja heidän lapsensa, toukokuussa syntyneen Archie-pojan tarvitsemiin erittäin korkean tason turvallisuustoimiin. 

Prinssi Harry puolestaan puolustautui kertomalla matkustaneensa suurimman osan elämästään reittilennoilla. 

– Joskus olosuhteet ovat sellaiset, että perheeni turvallisuus on varmistettava. 

Brexit-soppa ja perustuslaillinen skandaali

Kuningatar Elisabet vedettiin elokuussa mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan Brexit-säätöön ja perustuslailliseen soppaan, kun pääministeri Boris Johnson pyysi kuningatarta hyväksymään parlamentin työn jäädyttämisen. Myöhemmin Elisabet hyväksyi lain, jonka tarkoituksena on estää sopimukseton ero EU:sta. 

Tämä tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen, kun entistä pääministeriä David Cameronia hyökytettiin siitä, kun hän myönsi yrittäneensä saada kuningattaren auttamaan häntä edistämään Skotlannin itsenäistymisprosessia. 

Tapaukset aiheuttivat paljon kohinaa, sillä kuningattaren ei ole tapana puuttua päivänpolitiikkaan. 

Harryn ja Meghanin kohuhaastattelu

Harry ja Meghan kertoivat lokakuussa antamassaan harvinaisen avoimessa haastattelussa kuninkaallisen elämänsä haasteista sekä jatkuvien julkisuuspaineiden kanssa kamppailusta.

Varsinkin Meghan kohahdutti kertomalla, että hänen ystävänsä olivat varoittaneet häntä menemästä naimisiin Harryn kanssa, sillä brittilehdistö tulisi tämän jälkeen tuhoamaan hänen elämänsä. 

Meghan kertoi, ettei hän voi hyvin ja Harry totesi oman mielenterveytensä vaativan jatkuvaa hallintaa. 

Herttuapari aloitti myös oikeustoimet muutamaa brittiläistä mediataloa vastaan, haastaen Daily Mailin sekä Mail on Sundayn oikeuteen virheellisestä uutisoinnista. 

Prinssiveljesten huonontuneet välit

Vuoden aikana on huhuttu, että prinssi Harryn ja hänen isoveljensä prinssi Williamin välit ovat huonontuneet merkittävästi. Harry vihjasi välirikkoon samaisessa haastattelussa, kertoen että erilaisia asioita tapahtuu kaikissa perheissä  ja todeten, että hänellä ja Williamilla on "hyvät ja huonot päivänsä". 

Prinssi Andrew ja Jeffrey Epstein -kohu

Hovin viimeisimmän kohun voidaan sanoa olleen toistaiseksi suurin ja merkittävin vuonna 2019. Elisabetin toiseksi vanhin poika, 59-vuotias prinssi Andrew joutui keskelle seksiskandaalia, kun häntä syytettiin ystävyydestään edesmenneen seksuaalirikollisen, amerikkalaismiljonääri Jeffrey Epsteinin kanssa sekä tämän myötä seksin harrastamisesta Epsteinin hoitaman seksiorjan kanssa. 

Lauantaina 17. marraskuuta Andrew antoi BBC:lle laajan 50-minuuttisen haastattelun, jonka tarkoitus oli puhdistaa kohussa ryöpytetyn prinssin maine. Toisin kuitenkin kävi: prinssi Andrew ei esiintynyt edukseen haastattelussa, vaan antoi itsestään sen sijaan katsojien mielestä epäuskottavan sekä vaivaannuttavan kuvan. 

Andrew ei osoittanut haastattelussa katumusta mistään tai minkäänlaista myötätuntoa Epsteinin uhreja kohtaan. Epstein sai ensimmäisen seksuaalirikostuomionsa vuonna 2008 ja tänä vuonna häntä syytettiin ihmiskaupasta sekä seksiringin pyörittämisestä, jonka nuorimmat uhrit olivat kertoman mukaan 14-vuotiaita. Epstein kuoli elokuussa vankilassa Yhdysvalloissa, jossa hän odotti oikeudenkäyntiä. 

Andrew totesi haastattelussa muun muassa ettei hänellä ole mitään muistikuvaa Virginia Giuffren tapaamisesta, joka syyttää prinssiä seksuaalirikoksista. Giuffren mukaan hänet pakotettiin harrastamaan seksiä Andrew'n kanssa kolme kertaa 2000-luvun alussa. Giuffre oli tuolloin 17-vuotias ja Andrew noin nelikymppinen. Vaikka Andrew väittää tiukasti ettei muista tavanneensa Giuffrea, on jo vuosien ajan internetissä kiertänyt valokuva, jossa Andrew poseeraa hymyillen käsi nuoren Giuffren vyötäröllä. 

Kohun seurauksena hovi ilmoitti keskiviikkona 20. marraskuuta Andrew'n pyytäneen kuningattarelta lupaa luopua kuninkaallisista velvollisuuksistaan. Todellisuudessa Andrew sai kuningataräidiltään käskyn väistyä. Lähteiden mukaan prinssi oli anonut äidiltään anteeksiantoa häpeästä, jota hän on tuottanut kuninkaalliselle perheelle. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja