Brexit ei tuonutkaan pelkkää onnea ja autuutta: Iso-Britannia kieltää myös uudet dieselkuormurit

Tässä on Mersun sähkökuormuri eActros 3:08
Mercedes-Benz esitteli kesäkuussa 2021 täyssähköisen kuorma-auton. Ajoneuvo on nimeltään eActros. Katso videolta, millainen se on!

Iso-Britannia tähtää hiilineutraaliin liikenteeseen vuoteen 2050 mennessä. Euroopan unionin jättänyt saarivaltio kitkee liikenteen päästöjä EU:takin kireämmässä aikataulussa.

Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi jo viime vuonna, että uusien polttomoottorikäyttöisten henkilöautojen myyntikieltoa aikaistetaan.

Näillä näkymin kielto on astumassa voimaan asteittain siten, että vuodesta 2030 alkaen saarivaltiossa ei saa enää myydä pelkällä bensiini- tai dieselmoottorilla varustettuja uusia henkilöautoja.

Ladattaville hybrideille annetaan viisi vuotta armonaikaa, sillä niillä huristelu päättyy vuonna 2035, minkä jälkeen kaikkien uusien henkilöautojen on oltava täyssähköisiä.

EU puolestaan kaavailee kieltävänsä uusien polttomoottoriautojen myynnin "vasta" vuonna 2035.

Uudet dieselkuorma-autotkin pannaan

Nyt Iso-Britannia on ilmoittanut raskaiden polttomoottorikäyttöisten ajoneuvojen myyntikiellon voimaantulosta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tämäkin kielto astuu voimaan asteittain, sillä uusien alle 26-tonnisten dieselkuorma-autojen myynti päättyy 2035, ja sitä suurempien vuonna 2040. Aikataulua tullaan aikaistamaan, mikäli se osoittautuu mahdolliseksi.

– Kyse ei ole siitä, että estäisimme ihmisiä tekemästä asioita, vaan siitä, että samat asiat tehdään eri tavalla, liikenneministeri Grant Shapps kertoi Reutersille.

Ison-Britannian hallitus kertoo tavoittelevansa täyttä hiilineutraaliutta myös lentämisen osalta vuoteen 2050 mennessä, mutta työ sen saavuttamiseksi on vasta alkutekijöissään.

Lue myös:

    Uusimmat