Mainos

Balin tulivuoren purkaus viilentäisi maapallon lämpötilaa – 200 vuotta sitten purkaus aiheutti "kesättömän vuoden"

Jos Balin tulivuori Agung purkautuu, voi se hetkellisesti viilentää maapalloa ja täten hidastaa ilmastonmuutosta. Kyse on tiedemiesten mukaan kuitenkin niin pienestä muutoksesta, että siitä ei kannata suuremmin innostua.

Jos Agung-tulivuori purkautuisi oikein voimallisesti, voisi se laskea maapallon lämpötilaa lähivuosien aikana. Kun Agung edellisen kerran purkautui, lämpötilat laskivat noin 0.1-0.4 Celsiusasteen verran.

Tulivuorenpurkaus viilentää maapalloa, koska se syöksee ilmaan tuhkan lisäksi rikkidioksidia, joka muuntuu rikkihapoksi.

– Nämä rikkipäästöt estävät auringon säteilyn pääsyn Maahan, minkä takia lämpötila laskee, kertoo tulivuoriasiantuntija Teresa Ubide Queenslandin yliopistosta The Guardianille.

Lämpötilan muutos on niin pieni, että ihminen ei sitä havaitse, mutta luonto kyllä.

– Muutos vaikuttaa kaikkeen Maan päällä, koska ilmasto vaikuttaa kaikkeen, Ubide selventää.

Vuonna 1815 Indonesian tulivuori Tambora purkautui niin voimakkaasti, että se vaikutti seuraavaan kesään. Tai oikeastaan tuli vuosi ilman kesää. Kiinasta Eurooppaan ja aina Pohjois-Amerikkaan asti oli niin kylmää, että sato jäi monin paikoin tulematta ja ihmiset kärsivät nälänhädästä.

1:09

Heikentää otsonikerrosta

Jotta purkaus vaikuttaisi ilmastoon, sen täytyisi olla massiivinen ja syöstä rikkidioksidia yli 30 kilometrin säteelle vuoresta. Jos näin kävisi, ilmasto viilenisi hetkellisesti, mutta palaisi sitten takaisin, ehkä jopa lämpimämpänä kuin ennen.

Rikkidioksidin tiedetään nimittäin vaurioittavan otsonikerrosta. Tämä on myös yksi syy sille, miksi tiedemiehet ovat jättäneet pöydälle suunnitelman siitä, että rikkidioksidia ruiskutettaisiin keinotekoisesti ilmaan ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Edellisen kerran Balin tulivuori Agung purkautui yli viisikymmentä vuotta sitten, vuonna 1963. Tuolloin yli tuhat ihmistä kuoli ja satoja loukkaantui.

Laavaa valui seitsemän kilometrin päähän vuoresta. Henkiinjääneet muistelevat katastrofia "tuhkasateena".

Tällainen tilanne Balilla oli viime maanantaina: 

2:03

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.