Avoliitossa elänyt Riitta: Jouduin myymään tavaroitani, jotta sain maksettua miehen laskut

Riitta kertoo seitsemän vuotta avoliittonsa kariutumisen jälkeen, mitä hän tekisi tänä päivänä toisin.

Vuosien takaiset tapahtumat nostavat yhä Riitan tunteet pintaan. Hän tiedostaa jälkikäteen olleensa menneessä suhteessaan liian kiltti ja pitkämielinen, toisen ihmisen seurasta riippuvainen.

Riitta eli avoliitossa yrittäjämiehen kanssa, jonka hän oli tuntenut lapsuudesta lähtien. Kaksikon talous lepäsi kokonaisuudessaan Riitan harteilla. Hän tienasi avopuolisoaan huomattavasti vähemmän ja silti maksoi kaiken omasta pussistaan.

− Mies ei hoitanut kuin omat asiansa. En saanut häneltä ikinä penniäkään. Maksoin laskut ja täytin jääkaapin, Riitta kuvaa.

Jos Riitta joskus erehtyi pyytämään avopuolisoltaan osallistumista yhteisiin kuluihin, tämä totesi ykskantaan, ettei ole mitään, mitä antaa.

− Emme me riidelleet asiasta. Olin niin kiltti, Riitta huokaa.

"Myin omaisuuttani"

Tilanne kävi vähitellen yhä raskaammaksi. Avopuolisolle alkoi maistua alkoholi, ja samalla hän pyysi jatkuvasti lisää rahaa. Arvostusta taloudellisesta panoksestaan Riitta ei missään vaiheessa saanut.

Hän joutui turvautumaan paineen alla sairauslomiin ja hetkittäin myös diakonissan apuun. Ne muutamat ystävät, jotka tiesivät Riitan tilanteesta, pitivät häntä hölmönä.

− Jouduin lopulta myymään omia tavaroitani, että sain maksettua hänen laskunsa.

Pettäminen johti eroon

Yhteiselämää ehti jatkua viisi ja puoli vuotta ennen käännekohtaa, joka avasi lopulta Riitan silmät. Hän sai avopuolisonsa rysän päältä kiinni pettämisestä.

Järkytys katkaisi kamelin selän.

− Totesin, että nyt riitti. Panin kengät jalkaan ja otin mukaani vain lompakkoni ja päälläni olleet vaatteet. Annoin hänen jäädä asuntooni ja menetin samalla koko omaisuuteni.

− Nyt ajateltuna se tuntuu hemmetin hölmöltä, Riitta toteaa jälkiviisaana.

"Oppirahat on maksettu"

Kolmisen vuotta sitten Riitan korviin kantautui uutinen, jonka mukaan ex-avopuoliso on menehtynyt. Hän tarttui luuriin ja soitti tämän veljelle, joka vahvisti asian.

− Veli totesi, ettei hän halua jäämistöstä penniäkään. Käsitin, että minä saisin perintöä, vaikka lainmukaisesti se ei olisi tietenkään minulle kuulunut. Mutta en minä mitään ole saanut, jälleen kerran pettynyt Riitta toteaa.

Riitta ei suosittele kokemuksensa perusteella avoliittoa kenellekään. Avioliitto takaa juridiset oikeudet, vaikka ihminen ei itse niitä osaisi vaatiakaan.

Tällä hetkellä Riitta asuu omakotitalon yläkerrassa ja sinnittelee vailla töitä.

− Minulla on vain patja lattialla. En ole pystynyt hankkimaan mitään, en omista edes televisiota, koska ne ovat kaikki jääneet matkan varrelle.

− Sen kyllä sanon, etten ole enää niin kiltti. Oppirahat on maksettu, Riitta päättää.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja