Avin sulkumääräykset hämmentävät: Espoossa tennishalli sulki ovensa, vaikka hallissa ei ole todettu yhtään koronatartuntaa – osa jatkaa toimintaa

7:12
Osa Uudenmaan liikuntahalleista pitää oviaan auki, osa säpissä – mistä ihmeestä on kyse?

MTV Uutiset selvitti, miten Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräyksiä tulkitaan liikuntahalleissa.

Etelä-Suomen avi määräsi loputkin yksityisistä liikuntatiloista kiinni kuun alussa. Sulkumääräys on aiheuttanut epäselvyyttä liikuntahalleissa: osa halleista on päättänyt pitää ovensa auki tietyin ehdoin, osa taas ilmoitti asiakkailleen sulusta.

Yksi sulkupäätöksen tehneistä on Espoossa sijaitseva Grani Tennis. Avin linjaus ei ollut toiminnanjohtajan mukaan aluksi selkeä.

– Pitkään yritimme selvittää, kuulummeko me niihin suljettaviin liikuntahalleihin, Grani Tennis ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Lassooy kertoo.

Muun muassa joukkue- ja kontaktilajit määrättiin sulun piiriin. Lopulta linjattiin, että myös mailapelilajit ovat osa suljettavaa toimintaa.

– Silloin päätös oli aika selkeä ja yksiselitteinen.

Lapset saavat harjoitella

Kaikki Grani Tenniksen pelaajat eivät kuitenkaan ole joutuneet jättämään rakasta harrastusta tauolle. Alle 12-vuotiaat voivat harjoitella hallissa edelleen.

Lassooyn mukaan vanhemmat asiakkaat ovat ymmärtäneet tilanteen, vaikka se myös harmittaa monia.

– Mailapelit ovat olleet korona-aikana monille henkireikä ja meilläkin on ollut korkeat käyttöasteet koko ajan.

Ymmärrystä löytyy myös toiminnanjohtajalta itseltään. Silti rajut toimenpiteet aiheuttavat kysymysmerkkejä.

– Vaikka meillä on ollut korkeat käyttöasteet, yhtään tartuntaa tässä hallissa ei ole ollut. Olisi kiva, jos saisimme toimia.

Turvavälit kunnossa?

Avin määräystä on tulkittu liikuntahalleissa poikkeavin tavoin. Lassooyn mukaan osa pääkaupunkiseudun liikuntahalleista pitää ovensa auki sillä perusteella, että toiminta on yksityis- ja perhepiiriin kuuluvaa.

– Sitä ollaan pohdittu ihan lakimiesten avulla, että mitä se määräys meidän lajin osalta tarkoitaa. Jokainen tennisvaraushan on yksityishenkilön tekemä ja puhutaan ihan muutamasta henkilöstä.

Moni on yrittänyt saada avilta vastausta. Muun muassa keilaaminen ja biljardi on määritelty sulkupäätöksen ulkopuolelle.

– Muutamat asiakkaat ovat olleet hieman näreissään, että miksi meille ei pääse pelaamaan, kun naapurihalliin pääsee.

– Koko ajan on puhuttu turvaetäisyyksistä ja jos katsoo tätä tennisympäristöä, niin tässä on paljon ilmaa ja tilaa ympärillä. Täällähan ollaan kauempana toisistaan kuin keilailussa ja biljardissa.

Lassooy on pyytänyt perusteluita päätökselle. Avin mukaan kyse on siitä, että tenniksessä pelaajat hengästyvät.

– Ehkä vähän perusteellisempaa perustetta siihen toivotaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja