Älä maksa liikaa: Näin helposti voit säästää autosi katsastuksessa jopa kymppejä

Mitä auton katsastuksessa tapahtuu? 16:01
Mitä auton katsastuksessa tapahtuu? Veimme toimittajan Mitsubishin leimalle ja selvitimme.

Kuluttaja voi säästää auton katsastuksessa tuntuvan summan varaamalla katsastuksen netissä. Ilman ajanvarausta katsastukseen saapuva voi joutua maksamaan määräaikaiskatsastuksen ja päästömittauksen paketista yli kaksinkertaisen hinnan nettivaraajaan verrattuna.

Kuluttajaliiton tekemä katsastusasemien hintavertailu paljastaa, että katsastusten hinnoissa voi olla isoja eroja pelkästä varaustavasta riippuen. Suurimmat erot löytyivät määräaikaiskatsastuksen ja päästömittausten paketeista, joissa hintaeroa oli jopa 47 euroa.

Vertailuun otettiin mukaan 54 katsastusasemaa 14 kaupungista. Hinnoissa oli vaihtelua paikkakunnittain, mutta myös saman ketjun sisällä.

– Yllättävää oli se, kuinka paljon hintaan vaikuttaa varaako ajan netissä, puhelimitse vai ajaako katsastukseen ilman ajanvarausta, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kertoo tiedotteessa.

Kuluttajaliitto löysi yli kaksinkertaisia hintaeroja määräaikaiskatsastuksen ja päästömittauksen pakettihinnoista. Vertailun halvin hinta oli 37 euroa nettiajanvarauksella ja kallein 84 euroa ilman ajanvarausta tai puhelinajanvarauksella. Myös pelkän määräaikaiskatsastuksen hinnoista löytyi yli kaksinkertaisia eroja.

– Säästöjä on mahdollista saada tekemällä varaus netissä, Beurling-Pomoell vinkkaa.

Vertailun perusteella katsastaminen oli edullisinta K1 Katsastus -ketjun asemilla, joissa moni asema tarjosi määräaikaiskatsastuksen netin kautta varattuna alle 20 eurolla. Samoilta asemilta katsastuspaketin päästömittauksineen sai alle 40 eurolla.

Halvinta auton katsastaminen oli Turussa, mutta edullista myös Seinäjoella ja Kuopiossa. Kalleinta katsastaminen oli Hämeenlinnassa.

Isoja eroja oli jopa saman ketjun sisällä ja samalla alueella, sillä esimerkiksi pääkaupunkiseudun halvin katsastus löytyi Helsingin CityKatsastus Kehä I:stä, ja koko vertailun kallein Kauklahden CityKatsastuksesta Espoosta.

Katsastusasemien ilmoittamien tietojen perusteella katsastuspaketin ostaminen ei hieman yllättäen tuokaan asiakkaalle yleensä säästöä. Hintalappu on nimittäin lähes joka paikassa sama, osti katsastuksen ja päästömittauksen sitten erikseen tai pakettina.

Markkinajohtaja ei halunnut kertoa hintojaan

Kuluttajaliitto huomauttaa tiedotteessaan, että markkinajohtaja A-Katsastus kieltäytyi kertomasta hintojaan. Se vetosi vapaasti kilpailtuun hinnoitteluun sekä hintaeroihin eri paikkakuntien ja asemien välillä, mutta Beurling-Pomoellin mukaan juuri näistä syistä vertailua lähdettiin tekemään.

A-Katsastuksesta kerrottiin Kuluttajaliitolle, että kilpailevien asemien normaalihintoja on "mahdotonta vertailla" muun muassa viranomaisen valvontamaksun tai esimerkiksi ilmaisten jälkitarkastusten vuoksi.

– Viranomaismaksu on pakollinen ja sen pitää aina sisältyä kuluttajalle ilmoitettuihin hintoihin, myös netissä, Beurling-Pomoell muistuttaa.

Kuluttajaliitto kysyi tietoja katsastusasemien hinnoittelusta kyselylomakkeella, jossa pyydettiin ilmoittamaan elokuun 2021 normaalit arkipäivien hinnat ilman hintatarjouksia. A-Katsastuksesta vastattiin, että katsastuksen päivä- ja ajoneuvokohtainen hinta selviää ajanvarausprosessin aikana.

– Kuluttajan tulee päästä vertailemaan hintoja luotettavasti palveluntarjoajien välillä ilman kankeita prosesseja. Toimiiko vertailun mahdollisuus käytännössä, jos hintatiedot ovat monen vaiheen takana, eikä toimijakaan niitä kysyttäessä ilmoita, Beurling-Pomoell pohtii.

Lähde: Kuluttajaliitto

Lue myös:

    Uusimmat