Epäilyttääkö käytetyn auton kunto? Myyjän rehellisyyden voi punnita ehdottamalla temppua, josta "valitettavan harva" tietää

Epäilyttääkö käytetyn auton kunto? Myyjän rehellisyyden voi punnita ehdottamalla temppua, josta"valitettavan harva"tietää 3:59
Epäilyttääkö käytetyn auton kunto? Myyjän rehellisyyden voi punnita ehdottamalla temppua, josta "valitettavan harva" tietää – katso tästä MTV Uutiset Liven vinkit

Läheskään kaikki suomalaiset eivät ole tietoisia siitä, että käytetyn auton kunnon voi tarkistaa ennen kaupantekoa. Se on myös kannattavaa, mikäli auton viat yhtään epäilyttävät, eikä oma tietotaito riitä tuomaan varmuutta ostopäätökseen.

A-Katsastuksen myynti- ja markkinointijohtaja Mika Fonsell on tehnyt yli 30 vuoden mittaisen uran autojen katsastamisen parissa. Mikäli katsastukseen tuleva auto hylätään eli se ei saa niin sanotusti leimaa, liittyy asia Fonsellin mukaan tyypillisesti johonkin seuraavista:

  • jarrut
  • etuakselisto ja nivelistö
  • pakokaasupäästöt

Nämä ovat myös vikoja, jotka paljastuvat käytetyn auton kuntotarkastuksessa. Sellaisia tekevät katsastusyritysten lisäksi myös monet autokorjaamot. Hinnat pyörivät sadan euron molemmin puolin.

Mikäli on ostamassa käytettyä autoa ja haluaa varmistua sen kunnosta, voi auton käyttää puolueettomassa tarkastuksessa. Myyjä, jolla ei ole mitään salattavaa autonsa kunnossa, tyypillisesti suostuu tarkastukseen.

– Sanoisin, että etenkin sellaisen ihmisen, joka ei autoista ihan hirveän paljon ymmärrä, kannattaa se teettää, Fonsell kertoo MTV Uutiset Livelle.

Fonsellin mukaan valitettavan harva tietää mahdollisuudesta käyttää auto puolueettomassa tarkastuksessa.

Auton voi toki käyttää myös katsastettavana myyjän siihen suostuessa, mutta mikäli vikaa löytyy, on seurauksena myös vaatimus jälkitarkastuksesta. Käytetyn auton kuntotarkastuksessa havaitaan samat viat kuin katsastuksessa, mutta mitä ikinä autosta löytyykin, ei vikojen korjaamista velvoiteta.

Katso videolta, millaisia asioita katsastuksessa tai kuntotarkastuksessa katsotaan. Millaiset viat jäävät tavalliselta autonostajalta helposti huomaamatta? Entä minkälaisista vioista rehellinenkään myyjä ei ole välttämättä tietoinen? Miksi joitain vikoja on nykyautoissa vaikeampi huomata kuin vanhoissa? Videolta selviää myös se, mitä vikaa toimittajan autosta löytyi!

Lue myös:

    Uusimmat