Jopa 40 000 autoilevaa suomalaista jää vuosittain kiinni tämän velvollisuuden laiminlyönnistä – perintäpäällikkö Vesa varoittaa tuhansien eurojen laskusta

Saako auton vikoja kaunistella? Käytettyjen autojen kauppa on tyypillinen kuluttajariidan aihe 4:59
Saako auton vikoja kaunistella? Käytetyn auton kauppa on tyypillinen kuluttajariidan aihe.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom muistuttaa, että vuosittain kymmenet tuhannet suomalaiset jäävät kiinni liikennevakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä.

Kun olet ostamassa tai myymässä autoa tai muuta liikennekäytössä olevaa ajoneuvoa, on tarpeen huolehtia kaikista prosessiin liittyvistä velvollisuuksista, jotta toisen henkilön laiminlyönnit eivät rokota sinun kukkaroasi.

Traficom muistuttaa tiedotteessaan, että nykyään ajoneuvon myyjän ei enää tarvitse luovuttaa uudelle omistajalle ilmoitusosaa tai varmennetta, vaan luovutusilmoituksen tekeminen ostajalle riittää. Luovutusilmoituksen jälkeen ostaja voi helposti rekisteröidä ajoneuvon omiin nimiinsä. Ostaja vastaa myös ajoneuvon vakuutuksista.

Myyjä voi kaupanteon jälkeen tehdä ilmoituksen ajoneuvon luovutuksesta ostajalle esimerkiksi Traficomin Oma asiointi -palvelussa ilmoittamalla rekisteriin uuden omistajan nimen, henkilö- tai y-tunnuksen ja omistuksen siirtymispäivän.

Toinen tapa on luoda ja antaa ostajalle voimassa oleva sähköinen varmenne tai täytetty rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa omistajanvaihdon rekisteröintiä varten.

– Kaupoista pitää aina tehdä myös perinteinen kauppa- tai luovutuskirja. Asiakirjalla voi todentaa esimerkiksi Traficomille kaupan ajankohdan ja kohteen, jos asiasta tulee myyjän ja ostajan välillä epäselvyyttä, Traficomin kehityspäällikkö Markku Erkheikki muistuttaa tiedotteessa.

Sillä ei ole merkitystä, onko autokauppa tehty sähköisesti luovutusilmoituksella tai varmenteella, vaan uuden omistajan tulee aina rekisteröidä ajoneuvo omiin nimiinsä.

– Myyjän ilmoitus ajoneuvon siirtymisestä ostajalle ei riitä. Uuden omistajan on tehtävä ajallaan ilmoitus omistajan vaihtumisesta ja ilmoitettava rekisteriin myös muun muassa vakuutustiedot, Erkheikki täsmentää.  

Ostaja vastaa vakuuttamisesta

Ajoneuvon uuden omistajan pitää vakuuttaa ja rekisteröidä ajoneuvo omiin nimiinsä viimeistään seitsemän päivän kuluessa kaupoista.

Jos vakuutusta ei ota määräajassa edellisen vakuutuksen päättymisestä, on ylittävältä ajalta maksettava vakuutusmaksua vastaavan maksun lisäksi laiminlyöntimaksu, joka voi olla suuruudeltaan vakuutusmaksu jopa kolminkertaisena.

Erkheikki muistuttaa, että vakuuttamattoman ajoneuvon käyttö liikenteessä on kiellettyä eikä ajoneuvoa voi katsastaa, jos vakuuttamisvelvollisuus on laiminlyöty.

Tämä on tyypillisin tapaus

Liikennevakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä jää kiinni vuosittain noin 40 000 ajoneuvon omistajaa tai haltijaa.

Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen kertoo Traficomin tiedotteessa, että Liikennevakuutuskeskuksen ja Valtiokonttorin määräämät maksut voivat olla tapauksesta riippuen jopa tuhansia euroja.

Korhosen mukaan kaikkein tyypillisimmässä tapauksessa ajoneuvon ostaja ei ole saanut myyjältä tietoa, että ostettu ajoneuvo on vakuuttamaton ja se olisi pitänyt vakuuttaa heti ostopäivänä.

– Kun hän sitten ottaa vakuutuksen vasta myöhemmin, hänelle tulee maksettavaksi vakuuttamattomuusmaksu, Korhonen kertoo.

Lähde: Traficom

Lue myös:

    Uusimmat