Yksityisiltä parkkifirmoilta voi suojautua täysin laillisella kikalla – ainakin hetkeksi

Vaarallinen väärinpysäköinti alkoi Helsingissä heti uuden lain ensimmäisenä aamuna – johtaa välittömään hinaukseen:"Todella huono uudistus" 4:28
MTV Uutiset Live jalkautui Helsingin keskustaan selvittämään, miksi uusi tieliikennelaki on lisännyt vaarallisia pysäköintivirheitä.

Yksityisiltä parkkifirmoilta voi suojautua – ainakin hetkellisesti – kieltämällä Traficomia luovuttamasta tietoja.

Yksityiset parkkifirmat kuumentavat tunteita säännöllisin väliajoin, vaikka mielipahalta voisikin hyvin pitkälti välttyä yksinkertaisesti kertaamalla pysäköinnin perusperiaatteet ja noudattamalla sääntöjä.

Mikäli edes parkkeeraussääntöjen noudattaminen ei omasta mielestä tuo helpotusta tilanteeseen, on kansalaisella mahdollisuus kieltää tietojensa luovuttaminen yksityisille pysäköinninvalvontayrityksille. Käytännössä samalla kielletään kuitenkin myös paljon muuta.

Traficom saa luovuttaa auton rekisteritunnuksen perusteella esimerkiksi osoitetietoja yksityisille parkkifirmoille liikenteeseen liittyviin käyttötarkoituksiin, jollaisiksi myös pysäköinninvalvonnan toimenpiteet katsotaan.

Viestintäasiantuntija Reija Lång Traficomista toteaa, että tietojen luovutuksen voi estää tekemällä tietojenluovutuskiellon Traficomin verkkosivuilla.

– Traficom voi luovuttaa tietoja yksityiselle pysäköinninvalvontayritykselle liikenteeseen liittyviin tarkoituksiin, jollaisiksi pysäköinninvalvontaan liittyvät toimenpiteet katsotaan. Henkilö voi estää tietojensa luovuttamisen yksityiselle pysäköinninvalvontayritykselle kieltämällä tietojensa luovuttamisen liikenteeseen liittyviin tarkoituksiin. Tietojen luovutuskiellon voi tehdä helposti asiointipalvelussamme tai soittamalla asiakaspalveluumme, Lång kertoo MTV Uutisille.

Liikenteeseen liittyviä tarkoituksia ovat myös esimerkiksi liikennepalveluiden tarjoaminen ja kehittäminen, tutkimus, osoite- ja tietopalvelut sekä rekisteritietojen päivittäminen.

– Sinulla on oikeus kieltää henkilötietojesi luovuttaminen tällaisiin liikenteeseen liittyvin tarkoituksiin. Tällöin tietosi eivät välttämättä näy esimerkiksi autoliikkeissä ja huoltoyrityksissä asioidessasi. Yritykset eivät myöskään pysty pitämään asiakasrekistereitänsä ajan tasalla, vaan sinun tulee itse huolehtia tietojesi ajantasaisuudesta, viraston verkkosivuilla huomautetaan.

Älä ymmärrä väärin

Jos kuvittelit, että tiedonluovutuskielto on nokkela tapa välttyä jatkossa yksityisten pysäköinninvalvontayritysten määräämiltä pysäköintivirhemaksuilta, meillä on sinulle valitettavasti huonoja uutisia.

Vaikka yksityinen parkkifirma ei tietojasi Traficomilta saisikaan, ei se tarkoita, että pääset kuin koira veräjästä. Tiedonluovutuskielto ei nimittäin koske perintäfirmojen tekemiä pyyntöjä, ja mikäli parkkifirma siirtää maksun perintään, saa Traficomkin luovuttaa tiedot pyydettäessä.

– Yksityistä pysäköinninvalvontaa harjoittavat yritykset voivat siirtää maksamattomat pysäköintivalvontamaksut perintäyhtiön hoidettavaksi. Perintäyhtiöille voidaan luovuttaa liikenneasioiden rekisteristä tiedonluovutuskiellon alaisia tietoja laissa säädetyn tehtävän hoitamista varten, jollaiseksi pysäköintivalvontamaksun perintä katsotaan. Tämä edellyttää, että perintäyhtiö on rekisteröity perintätoiminnan harjoittajaksi ja täyttää siten perintätoiminnan harjoittamiselle laissa säädetyt edellytykset, Lång kertoo.

Aiheesta kertoi aiemmin Tekniikka & Talous.

Lue myös:

    Uusimmat