MTV seurasi Ukrainan sotaa torstaina 15. syyskuuta

Ukrainalaistoimittaja Illia Ponomarenko vieraili Venäjältä vapautetuilla alueilla – näin hän näkee sodan muuttuneen 4:34
Ukrainalaistoimittaja Illia Ponomarenko vieraili Venäjältä vapautetuilla alueilla – näin hän näkee sodan muuttuneen.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 15. syyskuuta 2022.

  • Izjumista löydetty suuri joukkohauta
  • Vladimir Putin ja Xi Jinping tapasivat Uzbekistanissa keskustellakseen Ukrainan tilanteesta
  • Pekka Toveri: Venäjästä on turha odottaa länsimaista demokratiaa
  • Zelenskyi: Ukrainan joukot vallanneet Venäjältä takaisin yli 6 000 neliökilometrin verran maata
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.10: Von der Leyen haluaa saada Putinin kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen 

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen haluaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) eteen Ukrainassa tapahtuneiden sotarikosten takia. Von der Leyen puhui saksalaisen iltapäivälehden Bildin tv-kanavalla.

Von der Leyen sanoi, että Putinin täytyy hävitä sota ja kohdata tekonsa. Se on von der Leyenille tärkeää. Hänen mukaansa ei ole epäilystä siitä, etteikö Ukrainassa olisi tapahtunut sotarikoksia.

Von der Leyeniltä kysyttiin, voisiko Putin jonakin päivänä olla tuomioistuimessa.

– Uskon, että se on mahdollista, hän vastasi.

22.21: Sky News: Izjumista löydetty 440 ruumiin joukkohauta

Brittiläisen Sky News uutiskanavan mukaan venäläisiltä vapautetusta Izjumin kaupungista on löydetty 440 ruumiin joukkohauta. 

Harkovan alueen poliisin tutkinnanjohtaja Serhii Bolvinov kertoi Sky Newsille, että kaikki ruumiit kaivetaan esiin ja viedään oikeuslääketieteelliseen tutkintaan. Bolvinovin mukaan ruumiit ovat haudattu yksittäin. 

– Tiedämme, että jotkut tapettiin [ammuttiin kuoliaaksi], jotkut kuolivat tykistötulen, niin sanottujen miinaräjähdysten aiheuttamien traumojen vuoksi. Jotkut kuolivat ilmaiskujen takia. Meillä on myös tietoa, että monia ruumiita ei ole vielä tunnistettu. Kuolinsyyt selvitetään siis tutkimusten aikana, Bolvinov kertoi.

Poliisilla on myös tiedossa muita joukkohautoja, jotka on löydetty, kun Ukraina sai vallattua kaupungin takaisin venäläisiltä viime viikonloppuna. Venäläisjoukot hallitsivat Izjumia kuukausien ajan.

19.25: Putin kiitteli Kiinan suhtautumista Ukrainan tilanteeseen

Tältä Putinin ja Xin tapaaminen näytti:"Yhdessä puolustamme oikeudenmukaista maailmanjärjestystä" 1:19
Tältä Putinin ja Xin tapaaminen näytti: "Yhdessä puolustamme oikeudenmukaista maailmanjärjestystä"

Kiinan johtaja Xi Jinping vakuutti torstaina Uzbekistanissa yhteistyön Venäjän kanssa jatkuvan ja sanoi Kiinan haluavan luoda "positiivista energiaa" maailmaan.

Hänen mukaansa Kiina on valmis panostamaan yhteistyöhön Venäjän kanssa ja kutsui maita "johtaviksi valtioiksi". Putin taas kiitteli tapaamisen jälkeen Kiinan suhtautumista Ukrainan tilanteeseen.

Kiina pyrkii edelleen tasapainottelemaan tilanteessa. Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa eikä Venäjän tavoin kutsu Ukrainan tapahtumia sodaksi vaan erikoisoperaatioksi.

19.20: EU-parlamentti hyväksyi viiden miljardin euron lainan Ukrainalle 

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lupaa EU:n tukevan sodan runtelemaa Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. Von der Leyen puhui yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin kanssa Kiovassa tänään.

Vierailu on kolmas, jonka von der Leyen tekee Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan tänä vuonna. Von der Leyen lupasi eilen EU-parlamentissa pitämässään puheessa lisää tukea Ukrainalle. Hän tviittasi aikovansa keskustella Ukrainan ja EU:n talouksien ja kansojen lähentymisestä Ukrainan edetessä kohti EU-jäsenyyttä.

Lehdistötilaisuudessa Zelenskyi sanoi maansa haluavan liittyä EU:n sisämarkkinoihin ennen päätöstä Ukrainan EU:n jäsenyydestä.

Ukraina haki EU-jäsenyyttä vain viisi päivää sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt maahan 24. helmikuuta. Virallinen EU:n ehdokasmaan asema Ukrainalle myönnettiin 23. kesäkuuta.

Tänään EU-parlamentti hyväksyi viiden miljardin euron lainan Ukrainalle. Laina on tarkoitettu helpottamaan akuuttia rahoitustarvetta, jonka Venäjän hyökkäys on aiheuttanut Ukrainalle, kerrotaan parlamentin nettisivulla.

Nyt hyväksytty laina on suurin erä EU:n yhdeksän miljardin tukipaketista, josta jo aiemmin on myönnetty miljardi euroa.

17.45: Räjähdyksiä Melitopolissa

The Guardianin mukaan Venäjän miehittämän Melitopolin eteläosassa, Zaporizhzhian alueella sijaitsevassa Melitopolin kaupungissa on iltapäivällä raportoitu kahdesta kovasta räjähdyksestä. 

Melitopolin pormestari Ivan Fedorov kertoi räjähdyksistä Telegramissa.

Fedorov ei kertonut tarkemmin räjähdyksistä, mutta vihjasi Guardianin mukaan "vihollisen tappioihin".

16.18: Luhansk joutuu vielä odottamaan vapautumista venäläisiltä

Luhanskin kuvernööri Serhiy Haidai kertoo Telegramissa, että Itä-Ukrainassa sijaitseva Luhanskin alue joutuu vielä odottamaan samanlaista vapautumista kuin mitä Harkovassa on viime päivinä nähty.

– Meidän on taisteltava kovasti alueemme puolesta. Venäläiset valmistautuvat puolustukseen, Haidai sanoi.

Haidain mukaan venäläiset asettautuvat nyt puolustusasemiin Luhanskin alueella Svatovessa ja Trojitskessa.

16.00: Venäjä: Yhdysvallat osa konfliktia, jos se toimittaa pitkän kantaman ohjuksia Ukrainaan

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakrahovan mukaan Yhdysvallat ylittää "punaisen linjan" ja tulee osalliseksi konfliktiin, mikäli se toimittaa Ukrainaan pitkän kantaman ohjuksia. 

Ukraina käyttää jo nyt yhdysvaltalaisvalmisteisia suuren liikkuvuuden tykistöohjusjärjestelmiä, mutta ei kuitenkaan yhdysvaltalaisvalmisteisia pidemmän kantaman ohjuksia.

Zakharova lisäsi, että Venäjä "pidättää oikeuden puolustaa aluettaan".

Asiasta kertoo The Guardian.

11.40: EU-komission puheenjohtaja Kiovassa

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vierailee tänään Kiovassa ja tapaa muun muassa Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyin sekä pääministeri Denys Shmyhalin.

Vierailu on kolmas, jonka von der Leyen tekee Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan tänä vuonna. Von der Leyen lupasi eilen EU-parlamentissa pitämässään puheessa lisää tukea Ukrainalle. Hän tviittasi aikovansa keskustella Ukrainan ja EU:n talouksien ja kansojen lähentymisestä Ukrainan edetessä kohti EU-jäsenyyttä.

11.22: Venäjä värvää vankeja sotaan kylmäävällä tavalla

Sosiaaliseen mediaan on vuotanut kylmääviä videoita siitä, kuinka venäläisen eliittijoukko Wagnerin edustaja rekrytoi venäläisvankeja sotimaan Ukrainaan.

The Wall Street Journalin ulkomaan kirjeenvaihtaja Yaroslav Trofimov jakoi värväystilanteesta videon Twitterissä. Hänen mukaansa värvääjä vankilan pihalla on Putinin kanssa läheisissä väleissä oleva oligarkki, myös Putinin kokkina tunnettu Jevgeni Prigozin.

Lue lisää aiheesta täältä.

10.20: Britannia: Osa venäläisjoukoista paennut paniikissa

Britannian puolustusministeriön päivittäiskatsauksen mukaan Ukrainan joukot ovat vahvistaneet otettaan venäläismiehittäjiltä takaisin vallatuilla alueilla Harkovan alueella. Venäläisjoukot ovat suureksi osaksi vetäytyneet pois Oskiljoen länsipuolelta.

Ministeriön mukaan osa venäläisjoukoista on vetäytynyt hyvässä järjestyksessä, toiset taas näyttävät paenneen paniikissa jättäen jälkeensä arvokasta kalustoa.

9.19: Kastehelmi: Sota siirtynyt uuteen vaiheeseen

Sotahistorioitsija Emil Kastehelmi kirjoittaa Twitterissä, että Venäjä on menettänyt lähes 9 000 neliökilometriä jo valtaamiaan alueita.

Venäjän sotatilanne näyttää tällä hetkellä hyvin heikolta.

– Sota on siirtynyt uuteen vaiheeseen, jossa aloite on lipsunut Venäjän käsistä Ukrainalle.

5.35: Kiinan ja Venäjän johtajat tapaavat ensi kertaa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen

Talous- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyneen Shanghain yhteistyöjärjestön maat ovat koolla tästä päivästä alkaen Uzbekistanissa.

Kokoukseen liittyy suurta mielenkiintoa, sillä Venäjä on etukäteen ilmoittanut, että presidentti Vladimir Putin tapaisi kokouksen yhteydessä kahden kesken Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa.

Kiinan johtaja tapaa nyt ensimmäistä kertaa Venäjän vastinparinsa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Xin ja Putinin on määrä keskustella muun muassa Ukrainan sodasta sekä Kiinan ja Venäjän taloussuhteista.

5.01: Autoilija törmäsi Kiovassa Zelenskyiä kuljettaneeseen autoon

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa autoilija törmäsi presidentti Volodymyr Zelenskyiä kuljettaneeseen ajoneuvoon.

Presidentti ei tiedottajansa mukaan loukkaantunut vakavasti. Tiedottaja kertoi aikaisin torstaina, että lääkäri on tutkinut presidentin.

Viranomaiset tutkivat tapahtumien kulun.

Aikaisin torstaina julkaistussa puheessaan Zelenskyi kertoi palanneensa Harkovan alueelta. Hän oli eilen vieraillulla tärkeässä Izjumin kaupungissa, jonka Ukrainan joukot ovat vallanneet Venäjältä takaisin.

Keskiviikko 14.9.

23.39: YK:n Guterres: Mahdollisuudet rauhan saavuttamiseksi ovat minimaaliset

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan mahdollisuudet rauhan saavuttamiseksi Ukrainassa ovat tällä hetkellä olemattoman pienet. Guterres arvioi tilannetta puhuttuaan puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Asiasta uutisoi muun muassa Reuters.

– Valehtelisin, jos sanoisin, että rauha voitaisiin saavuttaa pian, Guterres sanoi tiedotustilaisuudessa.

Guterresin mukaan edes tulitauon saavuttaminen ei ole näköpiirissä.

22.23: Mika Aaltola: Venäjä on kiperässä tilanteessa

MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kuvailee Venäjän olevan kiperässä tilanteessa.

Ukrainan joukot ovat edenneet viime päivien aikana nopeasti erityisesti Harkovan alueella. Aaltolan mukaan valtaukset ovat huomattavia.

– Se kertoo siitä, että Venäjä on ahdingossa.

Onko Venäjä menettänyt mahdollisuutensa voittaa sota? Aaltolan mukaan kysymys on siitä, miten voitto määritellään tässä tilanteessa.

– Voisi sanoa, että suhteessa sodan päämääriin, joka oli Ukrainan kaataminen ja valtaaminen, Venäjä on jo hävinnyt tämän sodan.

Putinilla on sodassa vain huonoja vaihtoehtoja – mitä seuraavaksi tapahtuu, Mika Aaltola? 6:36

Katso myös: Putinilla on sodassa vain huonoja vaihtoehtoja – mitä seuraavaksi tapahtuu, Mika Aaltola?

Lisää keskiviikon tapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat