Mika Aaltola: Putin saattaa kärsiä ison arvovaltatappion – "Venäjä on jo hävinnyt tämän sodan"

6:36
Mitä Putin tekee seuraavaksi? Katso tästä Aaltolan kommentit

Asian ytimessä -ohjelmassa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kuvailee Venäjän olevan kiperässä tilanteessa.

Ukrainan joukot ovat edenneet viime päivien aikana nopeasti erityisesti Harkovan alueella. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan mukaan valtaukset ovat huomattavia.

– Venäjälle tämä on iso takapakki, ei tässä ole montaa kuukautta aikaa, kun puhuttiin siitä, että Ukrainan hallinto saattaa hävitä Venäjän hyökkäyksen alta ja nyt keskustellaan vähän erilaisista teemoista. Se kertoo siitä, että Venäjä on ahdingossa.

Onnistuneiden valloitusten myötä Ukrainalla on laajoja alueita, joita sen pitää suojata.

– Venäjä ei ole menettänyt kykyään hyökätä vielä esimerkiksi Donetskin alueella Venäjä on saanut muutamia kyliä haltuunsa viime päivinä, Aaltola muistuttaa.

"Venäjä on jo hävinnyt tämän sodan"

Onko Venäjä menettänyt mahdollisuutensa voittaa sota? Aaltolan mukaan kysymys on siitä, miten voitto määritellään tässä tilanteessa.

– Voisi sanoa, että suhteessa sodan päämääriin, joka oli Ukrainan kaataminen ja valtaaminen, siihen nähden Venäjä on jo hävinnyt tämän sodan.

Aaltolan mukaan Ukrainalle sodan voittaminen tarkoittaisi sitä, että maa pystyisi poistamaan Venäjän kokonaan alueeltaan. Tässä kysymysmerkkinä on Krim.

– Krimin porteilla se pystyy säätelemään aika paljon lämpötilaa Moskovassa. Mitä Venäjä tekee, jos Krimin kimppuun käydään?

Alueella on jo tuhottu ohjusiskuin venäläistä kalustoa. Myös lentotukikohtiin on isketty.

– Ukrainalla on momentum, Venäjällä sitä ei ole ja se kertoo suurvallasta aika paljon, että se ei kykene raja-alueella voittamaan taisteluja.

Venäjälle järkevintä olisi tappion tunnustaminen

Aaltola kuvailee Venäjän olevan kiperässä tilanteessa. Liikekannallepano ei onnistu, sillä maalla ei ole aseita. Niitä on muun muassa menetetty Ukrainalle sotasaaliina.

Joukkotuhoaseiden taktinen käyttö olisi Venäjälle vaikeaa ja strategisempi käyttö johtaisi Venäjän kannalta ”hyvin harmillisiin lopputuloksiin”.

– Se vain alleviivaisi sitä, että Venäjä on hävinnyt sodan ja maailman huomio kääntyisi Ukrainaan ihan eri tavoin. Saattaisi olla, että siitä olisi seurauksena läntinen interventio Ukrainaan.

Putinilla tuntuu siis olevan vain huonoja vaihtoehtoja.

Aaltolan mukaan Venäjälle järkevintä olisi tunnustaa tappio ja vetäytyä.

– Vetäytyminen olisi järkevää, mutta tuskin Putin kunniasyistä tähän menee ja saattaa kärsiä aika ison arvovaltatappion.

Tämä voisi saada aikaan valtakamppailun Venäjällä, joka olisi Putinille vaikea paikka.

– Venäjällä valta vaihtuu harvoin kadulta käsin, joten palatsivallankumous, jossa Putin siirretään syrjään, voi olla hyvinkin mahdollinen.

Koko Aaltolan haastattelun pääset katsomaan Asian ytimessä -ohjelmasta, joka on nähtävissä MTV Katsomossa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja