Autoilija, huomio! Tällä viikolla sinulla on tavallistakin suurempi todennäköisyys saada sakot näistä rikkomuksista

Miksi poliisi paljastaa valvontapaikat etukäteen? 7:08
Minkä takia poliisi paljastaa valvontapaikat etukäteen? Eikö kiinnijäämisriski olisi suurempi, jos niitä ei paljastettaisi?

Suomen poliisilaitokset ovat tänään maanantaina käynnistäneet liikenteeseen kohdistuvan tehovalvonnan, joka kestää sunnuntai-iltaan asti.

Poliisi tiedottaa valvovansa tällä viikolla liikenteessä tehostetusti kuljettajien ja matkustajien turvalaitteiden käyttöä sekä sellaista toimintaa ja seikkoja, jotka vaikuttavat kuljettajan keskittymiseen tai muun liikenteen havainnointiin.

Eli mikäli se jäi edellisestä vielä epäselväksi, niin vyöt kiinni ja kännykät pois kädestä ajon aikana. Niin tällä viikolla kuin jatkossakin.

Euroopan komission arvion mukaan tarkkaamattomuus on riskitekijänä 10–30 prosentissa liikenneonnettomuuksista.

Onnettomuustietoinstituutin tutkimuksen mukaan liikenneonnettomuuksissa menehtyneistä henkilö- tai pakettiautossa matkustaneista lähes 45 prosenttia ei käyttänyt turvavyötä. Heistä 21 prosenttia olisi voinut selvitä hengissä, jos turvavyö olisi ollut käytössä.

Lapset takapenkille

Poliisi muistuttaa, että myös lasten turvalliseen kuljettamiseen ajoneuvossa on kiinnitettävä erityistä huomiota. 

– Lapselle turvallisin paikka autossa on takaistuin. Tieliikennelain mukaan alle 135 senttimetriä pitkän lapsen kuljettamiseen henkilö-, paketti- ja kuorma-autossa on käytettävä lasten turvalaitetta. Lapsen mukana matkustava huoltaja on vastuussa siitä, että lasta kuljetetaan asianmukaista turvalaitetta käyttäen. Ellei huoltaja ole lapsen mukana, vastuu on ajoneuvon kuljettajalla, poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta sanoo.

Länsi-Uudenmaan poliisi päivitteli eilen sunnuntaina julkaistussa Facebook-julkaisussaan, kuinka poliisin haaviin oli osunut Lohjalla useampikin auto, jonka kyydissä matkustaneilla lapsilla ei ollut lainkaan turvalaitteita käytössä. Ei siis edes turvavyötä.

– Turvalaitteitahan ei käytetä sen takia, ettei poliisi antaisi sakkoa... Tiedäthän sinä miksi niitä käytetään?

Lähde: Poliisi

Lue myös:

    Uusimmat