Australia rankkareilla jalkapallon MM-kisoihin

Oseanian lohkovoittaja Australia hankki paikan ensi kesän jalkapallon MM-kisoihin kaatamalla jatkokarsinnassa Uruguayn rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Australia voitti keskiviikkona pelatun kotiottelunsa varsinaisen peliajan 1-0. Maaliin osui Marco Bresciano 34. minuutilla. Koska Etelä-Amerikan karsintalohkossa viidenneksi sijoittunut Uruguay oli voittanut Australian lauantaina jatkokarsinnan avausottelussa kotonaan 1-0, haettiin otteluparin ratkaisua ensin jatkoajalta ja sen jäätyä maalittomaksi rangaistuspotkukilpailusta. Australia voitti rankkarikisan 4-2.

Australia on pelannut MM-kisoissa vain kerran aikaisemmin: 1974 Saksassa. Uruguay pudotti Australian neljä vuotta sitten Japanissa ja Etelä-Koreassa pelatusta MM-turnauksesta jatkokarsinnassa.

Rangaistuspotkukilpailussa Australian ja Middlesbrough'n maalivahti Mark Schwarzer torjui Dario Rodriguezin ja Marcelo Zalayetan yritykset. Australialaisista rankkareissa onnistuivat Harry Kewell, Lucas Neill, Tony Vidmar ja ratkaisevan maalin tehnyt John Aloisi. Maajoukkuekapteeni Mark Viduka epäonnistui laukauksessaan, mutta pelastui häpeältä Aloisin onnistuttua.

Riemastunut Aloisi repi pelipaidan päältään ja kipitti pitkin katsomon reunaa.

- Olemme haaveilleet tästä 32 vuotta. 83 000 ihmistä stadionilla ja 20 miljoonaa ympäri Australiaa jännitti mukanamme, enkä vielä oikein usko tätä todeksi, Alaves-hyökkääjä Aloisi tunnelmoi.

Hiddinkin uroteot jatkuvat

Ratkaisevaa oli myös Brescianon osuma ensimmäisellä puoliajalla. Mark Viduka syötti Liverpool-hyökkääjä Harry Kewellille rangaistusalueelle. Kewell potkaisi puolittain pallosta ohi, mutta peliväline pomppi Brescianolle, jonka kova laukaus upposi Fabian Carinin maalin kattoon. Kewell oli tullut vain hetkeä aikaisemmin vaihdosta Tony Popovicin tilalle.

Australian hermostunut alku tarjosi Uruguaylle runsaasti maalipaikkoja. Diego Luganon pusku meni hivenen ohi ja Alvaro Recoba möhli avopaikasta. Toisen puoliajan alussa Richard Morales pääsi yrittämään parin metrin päästä, mutta hento pusku saatteli pallon Schwarzerin hyppysiin. Vielä jatkoajan viime hetkillä Morales puski niukasti takatolpasta leveäksi.

Australialaisten on kiittäminen myös valmentajavelho Guus Hiddinkiä. Hollantilainen Hiddink otti valmennusvastuun neljä kuukautta sitten ja muokkasi joukkueesta MM-kelpoisen.

- Haaste oli valtava näin lyhyessä ajassa. Syys-, loka- ja marraskuun käytimme vain ja ainoastaan tähän valmistautuen. Näitä pelaajia on helppo valmentaa. Joskus he valittivat liiasta harjoittelemisesta, mutta tämä taisi olla sen väärti, Hiddink sanoi.

Hiddink on aiemmin valmentanut sekä Hollannin (1998) että Etelä-Korean (2002) MM-välieriin.

Myöhemmin tänään ratkotaan loput MM-kisapaikat seuraavissa jatkokarsinnoissa:
Tshekki - Norja (ensimmäinen osaottelu Tshekille 1-0)
Slovakia - Espanja (ensimmäinen osaottelu Espanjalle 5-1)
Turkki - Sveitsi (ensimmäinen osaottelu Sveitsille 2-0)

MM-jatkokarsinta, 2. ottelut:

Australia-Uruguay 1-0 ja. 1-0 (1-0)
34. Marco Bresciano 1-0.
Yhteistulos 1-1. Australia voitti rangaistuspotkukilpailun 4-2 ja eteni MM-lopputurnaukseen.

Bahrain - Trinidad & Tobago 0-1 (0-0)
50. Dennis Lawrence 0-1
Ulosajo: 90. Hussain Ali Baba (Bahrain).
Yhteistulos 1-2.