Mainos

Auringossa roihupurkaus – revontulia voi näkyä etelässä asti torstain vastaisena yönä

Ilmatieteen laitoksen avaruussäätiedotteen mukaan Auringossa tapahtui eilen voimakkuudeltaan melko vaatimaton, mutta pitkäkestoinen roihupurkaus, joka voi aiheuttaa näyttäviä revontulia torstain vastaisena yönä etelässä asti. Pilvisyys voi kuitenkin haitata revontulien seuraamista.

Roihupurkaus lähetti avaruuteen samalla myös koronan massapurkauksen. Ilmatieteen laitoksen mukaan massapurkaus lähti jokseenkin suoraan kohti Maata ja on melko nopea: sen arvioidaan saapuvan keskiviikkona noin kello 18 Suomen aikaa. Maahan osuessaan massapurkaus aiheuttanee pienen tai kohtalaisen geomagneettisen myrskyn. Jos tämä tapahtuu, kun Suomessa on yö, revontulia näkyy suurimmassa osassa maata, mahdollisesti etelärannikolla asti, mikäli pilvisyys ei estä näkyvyyttä.

– Kannattaa pitää mielessä, että massapurkauksen saapumisajankohtaa ei voi tunnin tarkkuudella ennustaa. Jos purkaus saapuu keskiviikkoiltana, kuten tämänhetkinen arvio on, ajoitus on ihanteellinen pitkäkestoiselle revontulinäytökselle Suomessa, Ilmatieteen laitoksen avaruustutkija Tiera Laitinen arvioi.

Revontulet näkyvät parhaiten pilvettöminä öinä. Tämän hetken ennusteen mukaan torstain vastainen yö on kuitenkin melko pilvinen.

– Pilvi ei kuitenkaan ole yhtenäinen, aukkoja on paikoin, joten revontulet voivat näkyä osassa maata, sanoo MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Massapurkauksen mentyä ohi Maa jäänee muutamaksi päiväksi nopeampaan aurinkotuulen virtaukseen, joka on peräisin Auringon pohjoisella puoliskolla olevasta laajasta koronan aukosta. Myös massapurkauksen vaikutus voi tuntua vielä torstai-iltana. Kohtalaisen hyvä revontulten todennäköisyys ainakin pohjoisessa ja keskisessä Suomessa jatkunee siis vielä loppuviikolla.

Mistä revontulien värit syntyvät?

Revontulia virittävät hiukkaset ovat peräisin Auringosta, josta ne sinkoutuvat avaruuteen jopa 1000 kilometrin nopeudella sekunnissa aurinkotuulen mukana. Revontulivalo syntyy tyypillisesti noin 100-200 kilometrin korkeudessa, kun elektronit törmäävät ilmamolekyyleihin lähinnä Maan napa-alueilla, jonne Maan magneettikenttä ohjaa Auringosta peräisin olevat hiukkaset.

Yleensä revontulet ovat vihertäviä. Vihertävät ja punaiset revontulivalot johtuvat törmäyksistä ilmakehän happiatomeihin, sininen ja violetti puolestaan syntyvät, kun hiukkaset törmäävät typpimolekyyleihin.

Ilmatieteen laitoksen avaruussää

Ajantasainen revontulitilanne: Auroras now

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.