Audi quattrolle merkittävä rajapyykki

Audin Ingolstadtin tehtaalta lähtee tänään liikenteeseen kaiken kaikkiaan kuudes miljoonas jatkuvalla quattro-nelivedolla varustettu Audi. Malli on Q5 malliston tehokkain 3-litraisella V6-dieselillä varustettu SQ5.

Audi esitteli ensimmäisen nelivetoisen quattro-mallin Geneven autonäyttelyssä vuonna 1980. Sittemmin Ur-quattroksi nimettyä autoa oli tarkoitus tehdä vain rajoitettu erä, mutta suunnitelmat selkeästi muuttuivat. Tällä hetkellä Audin mallistossa on nelivetoisia versioita erilaiset kombinaatiot yhteenlaskettuna noin 170 kappaletta, ja lähes joka toinen Ingolstadtin ja Neckarsulmin tehtailla valmistuva Audi on nelivetoinen. Suomessakin nelivetojen osuus on suuri, sillä ensimmäisen vuosipuoliskon aikana rekisteröidyistä Audeista 49,5 prosenttia oli quattroja.

Audi quattro on monille Suomalaisilla tuttu moottoriurheilun parista: Hannu Mikkolan kuusi erikoiskoevoittoa Monte Carlo -rallissa vuonna 1981, seuraavan vuoden rallin merkkimestaruus ja Hannu Mikkolan kuljettajamestaruus vuonna 1983 ovat merkittäviä tapahtumia Audi quattron moottoriurheiluhistoriassa. Ja onhan Audi 100 CS quattron nähty kiipeävän TV-mainoksessa ylös Kaipolan hyppyrimäen huippua. Viimeaikaisista saavutuksista merkittäviä ovat Le Mansin 24 tunnin ajojen voitot hybriditekniikalla varustetulla Audi R18 e-tron quattrolla vuosina 2012, 2013 ja 2014.

Lue myös:

    Uusimmat