Atte Kaleva: Turun puukottaja on tuomittava terroristisesta murhasta tai uusi laki on pielessä

1:08

Turun puukottajan rikos on päivänselvää terrorismia, sanoo tutkija Atte Kaleva. Jos Abdelrahman Bouanane ei saa tuomiota terrorismimurhasta, uusi laki on valuvikainen eikä vastaa siihen huutoon, jota varten se on juuri säädetty. Puukottajan viimeaikainen sekava käytös ei lievennä hänen rikoksensa luonnetta, tähdentää Kaleva MTV Uutisten haastattelussa.

Abdelrahman Bouanane on todettu mielentilatutkimuksessa syyntakeiseksi, mutta hänen käytöksensä oikeudessa on herättänyt hämmennystä. Mies on muutellut kertomuksiaan ja milloin kieltäytynyt istumasta tai tulemasta saliin.

Puukottajan asianajaja selitti eilen, että "päämies on sellaisessa kunnossa, ettei kuuleminen onnistu". Terrorismitutkija Atte Kalevaa tällainen käytös ei hetkauta.

Selkeämpää tekoa ei voi olla

– Bouanane on julistanut olevansa Isisin soturi ja jihadisti. Hän on julistanut halveksivansa vääräuskoisia kristittyjä ja naisia. Hän on terroristi.

– Tässä oikeudenkäynnissä koeponnistetaan maamme uusi terrorismilaki. Saadaanko tuomio terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja murhan yrityksistä, pohtii Kaleva.

– Jos tällaista tuomiota ei nyt tule, niin selkeämpää tekoa ei voi olla. Silloin uudessa laissa on valuvika eikä se vastaa siihen huutoon, mihin oli tarkoitus. Näin laki vaatisi heti muutosta.

Mutta miksi Bouanane käyttäytyy nyt sekavasti? Voiko hän myös näytellä sekopäätä?

– Terroristitkin ovat ihmisiä. Bouanane elää ankarien paineiden alla ja sekava käytös voi olla merkki stressistä.

Murentaako Allahin soturi maineensa?

– Ei jihadistienkaan toiminta ole aina täysin suunnitelmallista ison agendan eteenpäin viemistä horjumatta, kuvailee Atte Kaleva.

Kaleva ei pidä kovinkaan todennäköisenä, että Bouanane olisi alkanut näytellä sekoamista. Tällainen murentaisi hänen sanomansa.

– Hän on tähän asti julistanut olevansa Allahin soturi ja osa suurta Isisin kaanonia - terroristina. Mielenvikaiseksi "muuttuminen" veisi uskottavuutta tältä vakaumukselta. Pikemminkin hän haluaa Anders Breivikin tapaan, että häntä ei julisteta syyntakeettomaksi, siis kansankielellä hulluksi.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja