Asuntonäytöissä hiljaista? Näin saat ostajat liikkeelle

Asuntoa kaupatessa kannattaa koti hinnoitella oikein – ilman tunnelisää.

Oikea, markkinoiden mukainen hinta on avainasemassa asuntoa myytäessä. Myös ammattilaisen ottamat kuvat ja selkeä esittelyteksti saavat ostajat liikkeelle. Tieto tulee ilmi Huom!-ketjun välittäjilleen tekemästä kyselystä.

Koska epävarmat taloudelliset ajat erottavat jyvät akanoista myös asuntomarkkinoilla, asunnon saa luultavimmin kaupaksi se, joka hinnoittelee myytävän kohteen markkinoiden mukaisesti. Hintaa kannattaa myös tarkastaa, jos myynti ei tunnu edistyvän.

Muita avainasemassa olevia yksityiskohtia ovat ammattimaiset, laadukkaat kuvat ja totuudenmukainen, mutta myyvä esittelyteksti.

Omaa asuntoaan myyvät, niin sanotut itsemyyjät, lisäävät hintaan helposti tunnesiteistä johtuvaa lisähintaa, ja suhtautuminen epäkohtien arvosteluun sumenee. Tällöin myynti helposti venyy, ja pitkään markkinoilla olleen kohteen kiinnostavuus laskee, vaikka hintaakin tarkistettaisiin.

Ammattilainen tuo kuluttajansuojan

Itsemyynti on kasvattanut suosiotaan, kun asunnonvaihtajat pyrkivät säästämään kiinteistönvälittäjille maksettavan palkkion. Joskus säästöstä saattaa lopulta tulla kallis lasku.

Kun myyjä käyttää kiinteistönvälittäjää, sekä myyjä että ostaja saavat kuluttajasuojan välittäjän toiminnan osalta. Lisäksi välittäjän selonottovelvollisuuden vuoksi tiedetään, mitä myydään, ja ostaja tietää, mitä ostaa.

– Asunnon myymiseen liittyy monia juridisia seikkoja, jotka saattavat tulla prosessin edetessä vastaan. Itsemyyjillä ei ole kokemusta alalta ja siksi he eivät tiedä, mitä riskejä myynnissä saattaa olla. Nämä ongelmat tulevat esiin siinä vaiheessa, kun prosessi ei etenekään sen mukaan, mitä on alun perin sovittu, kertoo eräs Huom!-välittäjä.

– Varsinkin kiinteistön kaupassa on sekä myyjän että ostajan etu, että kauppakirjan laatii henkilö, joka on oikeasti perehtynyt myytävään kohteeseen.

Huom! toteutti kyselytutkimuksen marras–joulukuussa 2014 ketjun yrityksissä työskenteleville välittäjille.


Lähde: Huom!

Lue myös:

    Uusimmat