Mainos

Asuntokauppa käy vuosien jälkeen kuumana ökylukaaleja myöten – hyvä kunto ja järkevyys trendejä

Viime aikoina on raportoitu moneen otteeseen, että asuntokauppa näyttää Suomessa piristymisen merkkejä monen vuoden hiljaiselon jälkeen. Asiantuntijat vahvistavat, että pienten asuntojen lisäksi myös isommat asunnot menevät tällä hetkellä hyvin kaupaksi. Myös yli miljoonan euron arvoiset arvoasunnot liikkuvat tällä hetkellä.

Asuntoja välittävän Huoneistokeskuksen mukaan vielä hetki sitten myytiin pääasiassa yksiöitä ja kaksioita, jotka menivät lähinnä sijoittajille. Nyt kuitenkin myös tavalliset perheet ovat lähteneet ostamaan asuntoja varsinkin pääkaupunkiseudulla.

– Vilkasta on tällä hetkellä. Myyntiin tulee asuntoja laajalla skaalalla yksiöistä suuriin perheasuntoihin, kun viime vuonna suuria perheasuntoja ei ollut juurikaan myynnissä. Me alan ihmiset puhumme, että pyörä pyörii silloin hyvin, kun kaikkia asuntotyyppejä tulee myyntiin ja niitä myydään. Silloin asuntomarkkina on terve, pääkaupunkiseudun aluejohtaja Eija Miehola Huoneistokeskuksesta sanoo.

Myös Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) mukaan asuntomarkkina toimii tällä hetkellä terveellä pohjalla. 

– Kyllä tilanne näyttäytyy lupaavana. Monen vuoden hiljaiselon jälkeen asuntokauppamäärät ovat kasvussa, lainoja haetaan paljon ja asuntokauppa on siirtynyt pienistä asunnoista myös isompiin asuntoihin. Asuntomarkkinoilla alkaa käynnistyä tällainen kierto, joka on hirveän tärkeä markkinoiden toimivuuden kannalta, Hypon toimitusjohtaja Ari Pauno sanoo.

Nyt etsitään muuttovalmiita asuntoja

Asuntokauppa on ollut muutaman vuoden erittäin hiljaista, ja se on synnyttänyt patoutunutta kysyntää varsinkin lapsiperheillä.

– Jonkin aikaa voit asua aika ahtaastikin, jos on lapsia perheessä, mutta jossain vaiheessa on pakko ostaa isompi asunto. Kyllä patoutunutta kysyntää on, mutta ei asuntokauppa silti räjähdä käsiin. Nyt ollaan varmaankin sillä normaalitasolla missä tullaan olemaan loppuvuosikin, Miehola sanoo.

Mieholan mukaan ihmiset etsivät nyt varsinkin sellaisia asuntoja, joita ei tarvitse juurikaan remontoida. Myös kalliit arvoasunnot menevät aikaisempaa paremmin kaupaksi.

– Ehkä hyväkuntoisuus on päivän trendi, ihmiset eivät ole valmiita ostamaan kovin huonokuntoisia asuntoja. Odotetaan, että asunnon pitäisi olla sellaisessa kunnossa, että sinne voi muuttaa periaatteessa heti.

– Toinen trendi on se, että nyt menee myös arvokkaammat asunnot, sehän tietenkin tarkoittaa että pitää olla varallisuutta. Vielä pari vuotta sitten tai vuosikin sitten nämä yli miljoona euroa maksavat asunnot eivät liikkuneet ollenkaan, mutta nyt kauppoja tehdään koko ajan.

Pk-seudulla Kalasatama, Kivistö ja Tapiola kiinnostavat

Huoneistokeskuksen Miehola nostaa esiin kolme pääkaupunkiseudun aluetta, jotka herättävät nyt erityisen paljon kiinnostusta.

– Kiinnostavina alueina nousee esimerkiksi Kalasataman alue Helsingissä. Toinen on Vantaalla Kivistön alue, joka kiinnostaa varsinkin lapsiperheitä. Kolmas alue on Tapiolan keskusta Espoossa, josta ovat kiinnostuneita varsinkin yli 55-vuotiaat.

"Muotitrendeistä siirrytty järkitrendeihin"

Hypoteekkiyhdistyksen mukaan ihmiset käyttäytyvät nyt asuntokaupoissa järkevämmin kuin aikaisemmin.

– Nyt ollaan siirrytty ihan selvästi muotitrendeistä järkitrendeihin, että katsotaan sinne kukkaroon minkälaiseen asuntoon ja sijaintiin on varaa. Se on minusta oikein hyvä uusi trendi. Annetaan ehkä periksi siitä sijainnista, että asunnon ei tarvitse olla ihan siellä ydinkeskustassa vaan hyvät liikenneyhteydet ja palvelut ratkaisevat sitten sen ostopäätöksen. Totta kai myös taloyhtiön tekninen ja taloudellinen kunto ovat erittäin tärkeitä tekijöitä, toimitusjohtaja Pauno sanoo.

Paunon mielestä asuntokaupan piristyminen ei ole pelkästään Helsingin seudun ilmiö.

– Sanoisin, että tämä on kaupunkilainen ilmiö, kaikissa kymmenessä suurimmassa kaupungissa on tällainen viriäminen ihan selvästi nähtävissä.

Kesän myyntiä odotetaan kiinnostuneena

Yleensä asuntokaupassa on selvät vuosisyklit: kevät on perinteisesti asuntokauppojen aikaa, kesällä myynti hiljenee selvästi. Hypon Paunon mukaan on mielenkiintoista nähdä, kuinka nyt käy.

– Saapa nähdä. Jo viime talvi ja vuodenvaihde olivat poikkeuksellisia, sillä asuntokauppa ei hiljentynyt siihen malliin kuin olisi odottanut, ja se ennakoi tätä kevään kasvutrendiä. Jos kesä jatkuu samalla tavalla, se johtaa siihen, että vuodesta 2016 tulee asuntomarkkinoilla käänteentekevä vuosi.

Asuntokaupan vilkastumisen seurauksena myös hinnat ovat nousseet selvästi ainakin Helsingin seudulla.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat maaliskuusta huhtikuuhun pääkaupunkiseudulla peräti 4,7 prosenttia, viime vuoden huhtikuuhun verrattuna 3,3 prosenttia.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että hinnat kipuavat lähitulevaisuudessa pilviin.

– Hienoista hinnannousua toivovat kaikki markkinaosapuolet. Uskon, että nousu tulee jatkumaan, mutta maltillisena, kun katsotaan pidemmällä perspektiivillä, Ari Pauno sanoo.

– En usko, että hinnat enää hirveästi pomppaavat, mutta se riippuu tietenkin paljon myös asunnoista. Joissain hinnat voivat myös laskea, sillä alueella on tosi iso merkitys. Jossain asuntojen hinnat voivat nousta 10 prosenttia, mutta jossain laskea 3 prosenttia, Eija Miehola toteaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.