Mainos

Asunnottomia kurittavaan uudistukseen selvä linjaus: Poste restante -lähetyksistä ei saa periä maksua, jos vastaanottajalla ei ole muuta osoitetta

Poste restante -palvelun maksullisuus rikkoo postilakia niiden osalta, jotka eivät voi vastaanottaa postia muulla tavoin, linjaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Virasto edellyttää, että Posti ei peri maksua lähetysten vastaanottamisesta näissä tapauksissa.

Esimerkiksi vailla vakituista osoitetta olevien kohdalla poste restante -osoite vastaa viraston mukaan kotiosoitetta. Kyse ei ole täten sopimukseen perustuvasta lisäpalvelusta.

–  Kirjeiden vastaanottamisesta peritty maksu asettaa ilman vakituista osoitetta olevat postinsaajat eriarvoiseen asemaan muiden postinsaajien kanssa ja vaarantaa yleispalvelun saatavuuden. Muunlainen postilain tulkinta vaarantaisi myös perustuslaissa kaikille turvatun oikeuden vastaanottaa viestintää, toteaa Traficomin apulaisjohtaja Merja Saari tiedotteessa.

Viranomaispostin kuljettava

Virasto viittaa lausunnossaan muun muassa tiedoksiantomenettelyyn. Tämä tarkoittaa esimerkiksi viranomaisten päätösten toimittamista saantitodistuskirjeellä. Tiedoksiantomenettelyn toteutuminen on Postin vastuulla.

Jos osa vastaanottajista joutuu aina maksamaan saantitodistuskirjeen vastaanottamisesta, johtaa tämä siihen, ettei tiedoksiantomenettely toteudu lain edellyttämällä tavalla.

Posti kertoi aiemmin, että poste restante -osoitteeseen tulleiden postilähetysten noutamisesta ryhdytään perimään 3,10 euron maksua. Maksun käyttöönottoa kuitenkin lykättiin ja Posti ilmoitti odottavansa ensin viranomaisten lausuntoja asiasta.

Miljoonaluokan kustannus

–  Noudatamme tätä päätöstä ja samalla selvitämme edelleen vaihtoehtoisia ratkaisumalleja erityispalvelun toteuttamiseksi, Postin kuluttajakirjepalveluista vastaava johtaja Noora Laaksonen kertoo tiedotteessa.

Postin viestintäjohtaja Timo Anttila tarkentaa STT:lle, että poste restante -palvelusta ei tulla jatkossakaan perimään maksua heiltä, joille se on ainoa keino vastaanottaa postilähetyksiä.

–  Traficomin päätös koski niitä saajia, joilla se on ainoa osoite. Eli tarkkaan ottaen muilta maksuosuus voidaan periä, Anttila toteaa.

Poste restanten ylläpidosta syntyy Postin mukaan nykyisellään ylimääräinen miljoonaluokan kustannus.

–  Tämäntyyppisten ei-kaupallisten palveluiden ylläpito edellyttäisi jatkossa erillistä valtiontukea, sanoo Laaksonen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja