Posti lätkäisi maksun postin vastaanottamispalvelulle – iskee tylysti asunnottomiin: Päätöksen vihjataan rikkovan perustuslakia, tästä muutoksessa on kyse

Postin päätös muuttaa Poste restante -palvelu maksulliseksi nousi keskusteluun viime viikon lopulla. Muutos herättää huolen siitä, huonontaako se asunnottomien ihmisten yhdenvertaisuuden toteutumista.

Postin tarjoama Poste restante -palvelu muuttuu maksulliseksi maaliskuun alusta alkaen. Poste restante on palvelu, jossa posti saapuu asiakkaan ilmoittamaan Postin toimipisteeseen, josta asiakas noutaa postinsa.

Palvelu oli aiemmin maksuton, mutta 1. maaliskuuta alkaen Posti perii jokaisesta noutokerrasta 3,10 euron maksun. Mikäli noudettavaa ei ole, maksua ei peritä.

Ongelmia asunnottomille

Poste restanten muuttuminen maksulliseksi on herättänyt huolta siitä, että osoitteettomien henkilöiden mahdollisuus vastaanottaa postia ja täten yhdenvertaisuus huononee. Palvelu on yleinen asunnottomien ihmisten keskuudessa, sillä sen avulla postia voi vastaanottaa, vaikka omaa osoitetta ei olekaan.

Palvelun maksullisuus herättää huolta muun muassa Vailla vakinaista asuntoa ry:ssä (Vva ry).

– Näemme tämän suurena uhkana yhdenvertaisuuden toteutumiselle. Asunnottomien ihmisten oikeus tiedonsaantiin vaarantuu tämän myötä, tiedottaja Katri Immonen Vva ry:sta kertoo.

Vva ry:n mukaan Poste restante on hyvä tapa vastaanottaa postia asunnottomana. Toinen mahdollisuus olisi siirtää posti tulemaan tuttavien luokse, mutta…

– Kaikilla ei ole henkilöä, jonka luokse voisi postin siirtää tulemaan. Lisäksi jos asunnoton ihminen vastaanottaa postin esimerkiksi vanhempien luokse, saattaa se herättää epäilyksen Kelassa ja vaikuttaa tukiin, Immonen kertoo.

Ainoa tapa saada posti

Asunnottomat ihmiset vastaanottavat muun muassa toimentuloon liittyviä Kelan päätöksiä sekä terveydenhoitoon liittyviä ilmoituksia postitse, ja Poste restante on monelle ainoa tapa vastaanottaa tärkeät kirjeet.

Kirjepostia säilytetään postin toimipisteissä 14 vuorokautta. Mikäli postia ei tässä ajassa nouda, se lähetetään takaisin lähettäjälle.

Poste restanten maksullisuus saattaa aiheuttaa ongelmia huonosti toimeen tuleville ja asunnottomille henkilöille, mikäli he eivät pysty noutamaan postia ajallaan. Immosen mukaan palvelun muuttuminen maksulliseksi pitkittää pahimmillaan henkilön asunnottomuutta.

Asunnottomien tilanne esillä

Postin kuluttajakirjepalveluista vastaavan johtajan Noora Laaksosen mukaan poste restantella on noin 35 000 käyttäjää. Valtaosalla Poste restanten käyttäjistä on vakituinen osoite käytössään.

Asunnottomien osuutta tästä määrästä ei tiedetä, sillä posti ei tilastoi palvelun käyttäjiä statuksen mukaan.

– Palvelu on tarkoitettu väliaikaiseen käyttöön, esimerkiksi matkan ajaksi, Laaksonen kommentoi.

Laaksosen mukana asunnottomien tilanne on noussut Postissa esiin, mutta ratkaisua tilanteen helpottamiseksi ei ole löydetty.

– Me emme itse voi asettaa asiakkaitamme eriarvoiseen asemaan maksujen suhteen, mutta olemme luonnollisesti valmiina aina keskustelemaan eri tahojen kanssa ratkaisuvaihtoehdoista.

Tuoreimman tilaston mukaan vuonna 2017 Suomessa oli 7112 asunnotonta ihmistä, joista hieman yli 3600 oli Helsingissä.

Helsinki huolissaan

Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) kertoo olleensa "todella hämmentynyt", kun kuuli Postin tarmokkaista aikeista muuttaa palvelu maksulliseksi. Hän kertoo saaneensa paljon yhteydenottoja asiasta eri tahoilta.

– Laitoin heti viestiä Postin toimitusjohtajalle, että haluan selvittää asian. Meillä on huomenna (keskiviikkona) tapaaminen, Vesikansa kertoo.

Vesikansa peräänkuuluttaa Postin yhteiskuntavastuuta kodittomien kysymyksessä. Hänen mukaansa ei voi olla niin, että huono-osainen joutuu pienistä tuloistaan maksamaan saadakseen peruspostipalveluita.

– Muutos vaikeuttaa meidänkin työtämme, kun yritämme sosiaaliviranomaisena olla yhteydessä ihmisiin, Vesikansa sanoo.

Kirjallinen kysymys ministerille

Asia nousi esiin myös eduskunnassa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson jätti perjantaina kirjallisen kysymyksen liikenne- ja viestintäministeriölle.

Anderssonin ja kahdeksan muun vasemmistoliiton kansanedustajan allekirjoittamassa kysymyksessä todetaan, että postilain tarkoituksena on turvata postipalveluiden ja erityisesti yleispalvelun saatavuus tasapuolisin ehdoin koko maassa.

Esille nousee myös perustuslaki.

– Posti Oy:n yksipuolinen ilmoitus Poste restante -lähetysten saattamisesta maksullisiksi loukkaa räikeästi postilain yleispalveluvelvoitetta ja ihmisten yhdenvertaista kohtelua postin jakelussa sekä oikeutta sananvapauteen, johon kuuluu myös oikeus ottaa vastaan viestejä, kysymyksessä todetaan.

Kirjallisessa kysymyksessä penätään, mitä ministeriö tai sen alainen virasto (Traficom) aikovat tehdä, jotta kodittomien peruspostipalvelut pysyvät jatkossakin maksuttomina.

Rikkooko lakia?

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilla on parhaillaan käynnissä selvitys siitä, rikkooko Poste restanten muuttuminen maksulliseksi postilakia. Posti on vastaanottanut Traficomilta selvityspyynnön, johon sen on vastattava 25. helmikuuta mennessä.

– En uskalla ennakoida selvityksen valmistumisen aikataulua. Mahdollisimman nopeasti pyrimme ratkaisun tekemään, apulaisjohtaja Merja Saari Traficomista kertoo.

Voiko palvelu muuttua maksulliseksi, vaikka Traficomin selvitys sen laillisuudesta ei ehtisi valmistua ennen maaliskuun alkua?

– Se on täysin Postin omassa harkinnassa oleva asia, Saari kommentoi.

Postin Laaksosen mukaan ei uudistus ei lakia riko. Poste restante on erityispalvelu, josta Posti saa periä maksua.

– On hyvä muistaa, että Poste restante ei kuulu Postin yleispalveluvelvoitteeseen. Se on erityispalvelu, ja hinnalla katetaan kustannuksia, Laaksonen täsmentää.

Kanteluja yhdenvertaisuusvaltuutetulle

Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu on saanut useita yhteydenottoja asian tiimoilta. 

– Käymme keskustelua eri viranomaisten kesken asiasta, ylitarkastaja Jussi Aaltonen yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistolta kertoo.

Asia ei ole Aaltosen mukaan yksinkertainen yhdenvertaisuuslain näkökulmasta.

Lain kahdeksannessa pykälässä oleva "muu henkilöön liittyvä syy" voisi tässä tapauksessa tarkoittaa asunnottomuutta. Esimerkiksi henkilön asuinpaikkaa on sovellettu tuohon kohtaan.

– Poste restante -tapauksessa asunnottomuus voi rinnastua tuohon muuhun henkilöön liittyvään syyhyn, Aaltonen kommentoi.

Aaltonen painottaa asiassa sitä, että Postilla on keskeinen julkinen tehtävä Suomessa.

– En pitäisi ollenkaan huonona asiana, että Postissa pohdittaisiin, onko tämä kohtuullista toimintaa (muuttaa palvelu maksulliseksi), Aaltonen muotoilee.

– Tämä on nyt kaikkien intressissä, että asia saadaan ratkaistua mahdollisiimman pian. Maaliskuun alkuun ei ole kovin paljon aikaa, Aaltonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat