Asuksen uusi metallinen kannettava MTV:n kokeilussa - plussat ja miinukset

Testattavana Asus Zenbook UX305F 2:01

Tablettitietokoneet ovat varastaneet huomiota perinteisemmiltä kannettavilta tietokoneilta, mutta uusia mielenkiintoisia tuotteita saapuu onneksi jatkuvasti myös läppäripuolelle.

Asus Zenbook UX305FA-FB003H tekniset tiedot :

Suoritin: Intel Core M 5Y10

Käyttöjärjestelmä: Windows 8.1

Näyttö: 13,3-tuumainen IPS QHD+(3200 x 1800)

Näytönohjain: Integroituna Intel HD Graphics 5300

Muisti (RAM): 8Gt

Tallennus: 256GB SSD 

Akku: 10 tuntia nettisurffailua/ 8 tuntia videotoistoa

Liitännät: Muistikortinlukija, 3xUSB3, kuuloke/mikrofoni, micro HDMI

Mitat: 324 x 226 x 12.3 mm / 1,2 kg

Hinta: 1100 euroa

Yksi mielenkiintoinen uutuus on Asus Zenbook UX305F -ultrabook, joka tarjoaa käyttäjälleen tyylikkään paketin.

Kokonaisuus on vain 12,3 millimetriä paksu ja se painaa 1,2 kiloa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nykyinen läppärisi näyttää varmasti melko kookkaalta laitteelta tämän uutuuden rinnalla.

Mattapintaisen näytön resoluutio on 3200 x 1800 pikseliä ja näytön luettavuus on hyvä myös kirkkaissa tiloissa. Myös näytön katselukulmat ovat hyvät.

1100 euroa maksavan laitteen laatuvaikutelma on korkealla. Hintaa ei voi luonnehtia halvaksi, mutta se on koneen ominaisuuksiin ja olemukseen verrattuna kohtuullisen edullinen. Runko on metallia ja viimeistely on hillityn tyylikäs. Näppäimistön tuntuma on kevyt, mutta juuri sopivan napakka. Näppäimistö ei ole kuitenkaan valitettavasti taustavalaistu.

Isokokoinen trackpad-hiirialusta toimii mainiosti ja se tukee Windowsin eletoimintoja kuten zoomausta. Tämä tuleekin tarpeeseen, sillä Pohjoismaissa myynnissä olevien versioiden näytöt eivät ole kosketusnäyttöjä.

Näytön kosketustoimintojen puuttuminen onkin arkikäyttöä ajatellen oikeastaan laitteen ainoa varsinainen miinus. Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käyttö kun on sujuvinta kosketusnäytön kautta.

Plussaa:

-Laadukas ja tyylikäs metallinen rakenne

-Siro ja kevyt

-Näppäimistön ja hiiren tuntuma

-Hyvälaatuinen, tarkka näyttö

-Äänetön

Miinusta:

-Näppäimistössä ei taustavaloa

-Näyttö ei tue kosketustomintoja 

Kosketusnäytön käyttöön tottuneilta pelkän hiiren ja näppäimistön käyttö tuntuu paikoitellen turhan kankealta menetelmältä.

Äänentoistoon on saatu ripaus tilan tuntua, mutta muuten silti äänenlaatu vaikuttaa kannettaville tietokoneille ominaisesti melko diskanttipainotteiselta.

Tehoa koneessa piisaa mainiosti kaikenlaiseen arki- ja viihdekäyttöön. Laitteessa ei ole tuuletinta ja se onkin täysin äänetön. Peruskäytössä laitteen pohja lämpenee hieman, mutta ei häiritsevästi.

Zenbook UX305F tarjoaa tyylikkään ja ennenkaikkea kompaktin kokonaisuuden. Kaiken lisäksi laitteessa on kattavat liitännät ja akun kestoakin luvataan 10 tuntiin nettikäytössä. Näyttö on hyvälaatuinen, mutta kosketusominaisuuden puuttuminen kuitenkin pudottaa pisteitä, sillä kosketuskäyttö parantaa olennaisesti Windowsin käyttötuntumaa. 

Lue myös:

    Uusimmat