Astronautti luuli itsekin DNA:nsa muuttuneen avaruudessa: ”Tämä olisi tarkoittanut, että hän palasi Maahan eri lajin edustajana”

Viikko sitten uutissivustot ympäri maailman hehkuttivat uutista, jonka mukaan astronautti Scott Kellyn DNA olisi muuttunut avaruudessa vietetyn ajan seurauksena. Nyt on kuitenkin täsmentynyt, että väite ei pidä paikkaansa.

Alkuperäisten väitteiden mukaan Nasan tutkimus olisi paljastanut, että peräti 7 prosenttia Kellyn DNA:sta olisi muuttunut avaruudessa vuoden vietetyn ajan seurauksena.

Jopa Kelly itse erehtyi luulemaan uutista todeksi, kun häneltä oli kysytty siitä.

Mm. National Geographic ja The Atlantic uutisoivat nyt, että Nasan tekemä tutkimus oli ymmärretty väärin. Kellyn geenien toiminta kyllä muuttui pitkään avaruudessa vietetyn ajan seurauksena ja seitsemän prosenttia näiden geenien toiminnasta ei ollut palautunut ennalleen avaruuslennon jälkeen.

Kyse ei ollut kuitenkaan DNA:n muuttumisesta. The Atlantic kirjoittaa, että mikäli 7 prosenttia Kellyn geneettisestä koodista olisi todella muuttunut, niin tämä tarkoittaisi käytännössä, että hän olisi palannut täysin eri lajin edustajana Maahan. Kelly ei kuitenkaan palannut takaisin mutanttina.

Nasan tutkimuksen tehneet tutkijat ovat olleet ällistyneitä siitä, kuinka voimakkaasti väärä olettamus Kellyn DNA:n muuttumisesta lähti leviämään uutisissa.

Pisimpään avaruudessa ollut astronautti palasi maahan 2:48

Lue myös:

    Uusimmat