Asiantuntijuus ja perinteet pitivät Vuoden urheilija -äänestyksen urheilutoimittajilla – ”Objektiivisena valintana sula mahdottomuus, mutta lähelle päästään”

Kansa valitsemaan Vuoden urheilijaa? 8:15
Esko Hatunen kertoo, miksi Vuoden urheilija -äänestys pidettiin Urheilutoimittajain liitolla.

Urheilutoimittajain liiton jäsenet valitsevat myös jatkossa Vuoden urheilijan, eikä yleisö pääse äänestykseen mukaan. Urheilutoimittajain liiton hallituksen jäsen Esko Hatunen perusteli liiton ratkaisua keskiviikon Huomenta Suomessa muun muassa perinteillä ja asiantuntijuudella.

Urheilutoimittajain Liiton ylimääräinen yhdistyskokous päätti asiasta tiistaina Helsingissä. Kokouksessa päätettiin myös kehittää äänestystä.

– Asiasta ei tarvinnut edes äänestää, sillä päätös oli yksimielinen. Se, miten äänestystä kehitetään, on täysin auki. Työ ei ole vielä alkanut, Hatunen kertoi Huomenta Suomessa.

Päätös pitää äänestys urheilutoimittajilla syntyi asiantuntijuuden ja perinteiden pohjalta, sillä liitto on valinnut Vuoden urheilija -palkinnon saajan vuodesta 1947 asti.

– Urheilutoimittajat ovat se ihmisryhmä, joka seuraa urheilua suhteellisen laajalla skaalalla. Heillä on riittävän kompetenssi arvioida eri lajien urheilijoita ja menestystä. Jos kansa äänestää, siihen vaikuttavat muun muassa urheilulajien suosio, näkyvyys ja se, kuka kansalaisista lähtee äänestämään.

Ruotsissa esiraati valitsee joukon kuluneen urheiluvuoden parhaita suorituksia ja urheilijoita, joista kansa äänestää voittajan. Viime vuosina on kuitenkin nähty spekulaatiota aiheuttaneita yllätysvalintoja, kun ratsastusurheilun edustaja pokkasi pystin kahtena vuonna peräkkäin.

– Julkisuudessa on käyty keskustelua, että taustalla oli jonkinlainen mobilisointi, jolla pyrittiin vaikuttamaan äänestystulokseen, jotta ratsastusurheilun ystävät äänestäisivät juuri häntä, Hatunen pohtii.

Suomessa Urheilutoimittajain liiton Vuoden urheilija -valiokunta puolestaan käy läpi kaikki urheilulajit. Tarkan prosessin jälkeen koostetaan lista, jossa kaikki ehdokkaat ovat.

Hatusen mielestä Vuoden urheilija on henkilö, joka on tehnyt vuoden suurimman ja merkittävimmän saavutuksen. Lajeja voi olla kuitenkin vaikea vertailla keskenään. 

– Täydellistä objektiivisuuta yksilönä äänestäjänä on ehkä vaikea saavuttaa. Miten laittaa samalle viivalle ei-olympialajin maailmanmestaruus ja olympialajin mitali? Tämä on objektiivisena valintana sula mahdottomuus, mutta lähelle sitä päästään.

Katso koko keskustelu pääkuvan videolta!

Lue myös:

    Uusimmat