Asiantuntijat USA:n vaalitaistosta: Trump saattaa yllättää salaisten kannattajien äänillä

Republikaanien ehdokkaalla Donald Trumpilla saattaa olla Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vielä salainen valtti.

Politiikan asiantuntijat arvioivat, että osa Trumpin äänestäjistä ei halua kertoa esimerkiksi mielipidetiedusteluissa, että he aikovat antaa äänensä hänelle.  

Koska Trump on kalkkiviivoilla onnistunut kuromaan umpeen demokraattien Hillary Clintonin johtoa kannatuksessa, voisi poikkeama gallupien ennusteesta osoittautua ratkaisevaksi.  

Kiistanalaisen Trumpin tukeminen saattaa hävettää mielipiteiltään maltillisempia amerikkalaisia. Tästä kertoo esimerkiksi 64-vuotiaan Thomas Hudsonin kommentti hänen Trumpille antamastaan ennakkoäänestä. Entinen sotilas myönsi, että hänellä on tällä kertaa "huono omatunto", vaikka yleensä hän on hyvin ylpeä republikaanin äänestämisestä.  

Valtiotieteilijät kutsuvat tämäntyyppistä ilmiötä Bradley-efektiksi. Vuonna 1982 Kalifornian kuvernööriksi pyrkinyt Tom Bradley ei tullut valituksi, vaikka hän johti mielipidemittauksissa selvästi.

Tuolloin moni valkoinen häpeili myöntää, että aikoi äänestää mustaihoisen Bradleyn valkoista vastaehdokasta. Nämä äänestäjät pelkäsivät leimautuvansa rasisteiksi.  

Kun gallupit menevät pieleen  

Donald Trump nolasi lukuisat mielipidemittaajat jo republikaanien esivaaleissa.  

Mahdollisia "piilossa olleita" äänestäjiä voi hänelle löytyä siitä 47 miljoonan valkoisen amerikkalaisen joukosta, jolla ei ole korkeakoulututkintoa ja joka jätti vuoden 2012 presidentinvaaleissa äänestämättä. Trump on houkutellut kiivaasti juuri tätä väestöryhmää uurnille.  

– Jos Trump onnistuu saamaan äänet oleelliselta osalta tästä joukosta, hän saattaa viedä koko vaalit, arvioi Cook Political Reportin tekijä David Wasserman.  

Wassermanin mukaan trendiä voi hillitä se, että pelkkä äänestyspaikalle tulo ei Yhdysvalloissa riitä, vaan ennen äänestämistä on myös erikseen rekisteröitävä äänioikeutensa.  

Valtaosa republikaanipuolueen asiamiehistä niin kutsutuissa vaa'ankieliosavaltioissa kuitenkin uskoo, että mielipidemittaajat ovat aliarvioineet kantansa salanneiden Trumpin äänestäjien määrän.  

Atlantin toisella puolella gallupit eivät onnistuneet ennustamaan sitä, että Britannian väestö päätti kansanäänestyksessä erota Euroopan unionista.  

Trump kiilasi Clintonin edelle 2:44

Trump syyttää Clintonia rikoksentekijäksi 2:14

Trump tekee loppukiriä –"Onnistunut ajoittamaan oikein" 1:11


Lue myös:

    Uusimmat