Asiantuntijat kertovat, kuinka montaa eri ihovoidetta ihminen oikeasti tarvitsee

Ovatko kalliit kangasmaskit ihonhoidossa hintansa väärtejä? Testissä ilmiöksi nousseet sheet maskit 3:45
Ovatko ihonhoitoilmiöksi nousseet kangasmaskit hintansa väärtejä? Testasimme – katso tulokset videolta!

Kymmenille erilaisille voiteille ei ole tarvetta vaan tavallisesti ihminen pärjää muutamalla eri tuotteella.

Kasvoille, silmänympäryksille, vartalolle, jaloille, käsille… lähestulkoon jokaiselle kehonosalle tuntuu löytyvän oma erikoisvoiteensa. Kauneudenhoidosta kiinnostuneen kaapista saattaakin löytyä melkoinen rivistö erilaisia salvoja.

Toki valmistajat haluavat ihmisten ajattelevan, että jokainen eri kehonosa on aivan välttämätöntä rasvata erilaisella voiteella. Mutta kuinka monta erilaista voidetta ihminen oikeasti tarvitsee? Huffington Post kysyi asiaa amerikkalaisasiantuntijoita.

Ainakin paria eri voidetta

Huffington Postin haastattelemat ihotautilääkärit huomauttavat, että iho on erilaista eri kehon osissa. Esimerkiksi silmienympärysiho on hyvin ohutta, mikä tekee siitä liikkuvamman, kertoo ihotautilääkäri Hope Mitchell. Sen sijaan kämmenten paksu iho estää vaurioitumisen jatkuvassa käytössä.

Plastiikkakirurgi Troy Pittman suosittelee käyttämään kasvoille ja kaulalle erityisesti niiden iholle tarkoitettuja tuotteita. Kasvojen ja kaulan iho on ohutta sekä eniten auringon säteilylle altistuvaa aluetta. Lisäksi kasvoilla ilmehditään, mikä kuluttaa ihoa.

Ihotautilääkäri ja apulaisprofessori Joshua Zeichnerin mukaan yleisesti ottaen suurimman osan kehosta voi rasvata samalla voiteella. Silmänympärysten ohutta ja herkkää ihoa kannattaa hänenkin mukaansa hoitaa erityisellä tuotteella. Usein silmänympärysvoiteet sisältävät vähemmän mahdollisesti ärsyttäviä ainesosia.

Ihotautilääkäri Jennifer David sipaisisi myös huulille omaa rasvaansa. Huulten iho on erittäin ohutta, minkä lisäksi siitä puuttuvat talirauhaset sekä melaniinia tuottavat pigmenttisolut. Kasvojen tavoin huulet altistuvat runsaasti auringon ultraviolettisäteilylle. Varsinkin kesäisin huulirasvasta kannattaisi siis löytyä myös UV-suoja.

Tarvitseeko ihoa edes rasvata?

Siinä missä jotkut rasvaavat ihoaan seitsemällä eri voiteella, toiset eivät tee sitä ainoallakaan. Ihotautilääkäri Carl Kyrklund antoi rasvoja kaihtaville synninpäästön MTV Uutisten haastattelussa helmikuussa.

– Ei ole kiellettyä, ettei käytä mitään rasvaa, jos on sellainen iho, ettei kertakaikkisesti tarvitse sitä ja ei ole kuivuuden, kireyden tai kutinan tunnetta, Kyrklund sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Varsinkin talvisin valtaosa suomalaisista kuitenkin joutuu tarttumaan kosteusvoiteeseen, kun kuivunut ja ärtynyt nahka aiheuttaa ongelmia.

Atooppinen ihottuma vaikuttaa pahimmillaan koko elämään 0:41
Katso video: Atooppinen ihottuma vaikuttaa pahimmillaan koko elämään.

Lue myös:

    Uusimmat