Mainos

Asiantuntijat eivät suosittelisi suosittua CICO-dieettiä: "Vanhentunut tapa ajatella"

Kaloreiden laskeminen ei nykytietämyksen varassa olekaan fiksuin tapa laihtua.

Oletko jo kuullut CICO-dieetistä, jonka luvataan toimivan moitteetta? Dieettiä on hehkutettu muun muassa yhteisöpalvelu Redditissä. Termi tulee sanoista "calories in, calories out", eli suomeksi kilokalorit sisään ja ulos.

Metodin väitetään toimivan takuuvarmasti: syöt vain vähemmän kuin kulutat, ja painonpudotus onnistuu. Dieetti perustuu ajatukseen siitä, että ihminen voi syödä aivan mitä tahansa, kunhan päivittäinen kalorikynnys ei ylity.

Moni asiantuntija pitää nyt CICO-dieettiä vanhanaikaisena, kertoo Fox News.

– Jos syöt roskaa, mutta pidät tuon roskan vähäkalorisena, se tekee silti hallaa monille asioille, kuten ihollesi, mielialallesi ja mahan ja suolen toiminnoille, sanoo rekisteröity ravitsemusterapeutti ja ravintofysiologi Dawn Jackson Blatner Yahoo-sivustolla.

Vaikka kaloreilla on väliä, niillä on merkitystä lähinnä jalostumattomalla, alustavalla tavalla. Kaikki kilokalorit kun eivät ole painonhallinnan näkökulmasta samanarvoisia. Ravintoasiantuntija Cynthia Sassin mukaan nykytietämys on osoittanut, että myös kaloreiden laatu on tärkeä osatekijä.

– CICO on vanhentunut tapa ajatella, Sass sanoo.

Ei ole lainkaan sama asia syödä 300 kilokaloria sisältävä, sokeroitu suklaamustikkamuffinsi ja 300 kilokaloria sisältävä, makeuttamaton mustikkapuuro.

– Asia ei ole niin yksinkertainen kuin matematiikan yhtälö, Sass sanoo.

Blatnerin mukaan kaloreistaan huolehtivan kannattaa keskittyä syömään tasapainoisia, terveellisiä aterioita, joissa on täysjyvää, proteiinia ja kasviksia. Hän neuvoo painonpudotuksesta haaveilevia pudottamaan päivittäisen kalorimääränsä aikuisen tavanomaisesta kahdesta tuhannesta noin 1500 kiloaloriin.

Kilokaloreiden laskeskelun sijaan lautastaan voi katsoa ajatuksella lounastunnin aikana ja pohtia, löytyykö ateriasta fiksuja hiilihydraatteja, proteiinia, terveellistä rasvaa ja kasviksia. Onko ruokaa järkevä määrä? Entä vievätkö kasvikset puolet lautasen tilasta?

***

0:36

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.