Asiantuntijan vinkit: Treenaa aivoistasi idearikkaammat

Luovuudessa ja ideoinnissa kyse on loppujen lopuksi taidosta nähdä asioita ja ratkaisuja siellä, missä muut eivät niitä näe. Usein tyydymme katsomaan maailmaa tavanomaisten lasien läpi rutiininomaisesti. Jos haluat treenata itsestäsi idearikkaamman, kokeile näitä vinkkejä.

Miten treenata mieltään oivaltamaan helpommin asioita? Huffington Post haastatteli Seeing What Others Don't -kirjan kirjoittanutta psykologi Gary Kleinia.

Ole utelias

Mitä enemmän tiedät, sitä paremmin voit käyttää tietoa hyväksesi. Uteliaana saat oivallusta elämääsi.

– Uteliaisuus on tärkeä osa oivaltamista, sillä kun näet epäkohdan et vain anna sen olla, vaan kiinnostut siitä, toteaa psykologi Klein

Unelmoi

Älä pidä itseäsi jatkuvasti fokusoituna tiettyyn tehtävään, vaan anna mielesi vaellella ja nauti hiljaisuudesta. Vaikka silkka makoilu silmät suljettuina saattaa näyttää laiskottelulta, työskentelevät aivot todellisuudessa silloin erityisen tehokkaasti ja saatat saada upeita oivalluksia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin osa hyvistä ideoista syntyykin suihkussa, jossa meillä on loistava tilaisuus olla ajattelematta mitään erityistä.

– Olen huolissani ihmisistä, jotka käyttävät kaiken vapaa-aikansa kuunnellen musiikkia tai katsellen televisiota. Unelmoinnille ja silkalle oleilulle tulisi jättää enemmän aikaa, Klein kertoo.

Älä oleta vaan tiedä!

– Kiinnitä huomiota poikkeavuuksiin ilman, että haluat heti selittää sitä itsellesi, jotta voit palata takaisin mukavuusalueellesi.

Yllättävät sattumat ja poikkeavuudet voivat nimittäin olla avain hyviin ratkaisuihin. Usein vain oletamme asioita, koska meille on kerrottu niiden olevan totta ilman että todella tarkastamme, onko asia näin.

Tutki vastaväitteet ja ristiriidat

Kun uteliaisuus saa meidät ihmettelemään ja hakemaan ratkaisuja, ristiriidat ja vastaväitteet saavat meidät epäilemään. Ja sekin voi olla loistava tapa oivalluksiin.

Seuraa helpommin intuitiotasi ja oivalluksiasi

Jos saat idean tai tunteen siitä, että jokin toimii, kokeile sitä.

– Minulla on monia esimerkkejä siitä, miten loistavia ideoita ihmiset voivat saada paineen alaisena, Klein kertoo.

Paineessa tartumme kaikkiin oljenkorsiin ja kokeilemme kaikkea mahdollista, mikä johtaa usein upeisiin tuloksiin. Kleinin mukaan liiallinen työskentelyrauha voi vaikuttaa huonosti esimerkiksi yrityksen toimintaan, jos työntekijöillä on tunne, ettei heillä ole kiire minnekään.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja