Mainos

Asiantuntijan hurja väite: Lasten tulee auttaa kotitöissä jo 1,5-vuotiaana

Lastenkasvatuksen asiantuntijan mukaan lasten tulisi auttaa vanhempiaan kotitöissä jo aivan pienestä pitäen. 

Lapset osallistuvat nykypäivänä hyvin vähän kotitöiden tekoon, ainakin jos vertaa heidän vanhempiensa lapsuuteen. Lasten kehitystä tutkineen asiantuntija tohtori Deborah Gilboan mukaan tänä päivänä monet vanhemmat uskovat, ettei lapsia tulisi rasittaa lisäaskareilla. Gilboan mukaan kotitöiden säännöllinen teettäminen on kuitenkin paras tapa kasvattaa lasta kohti aikuisuutta.

– Älä aliarvioi sitä, mitä lapsesi voivat missäkin iässä tehdä.

Tohtorin mukaan kotitöiden teettäminen tulisi aloittaa hyvin nuorena, jo puolentoista vuoden ikäisenä. Seuraavasta listauksesta voit tarkistaa, mitä askareita Gilboan mukaan lapselle voi missäkin iässä teettää. 

18 kk–3-vuotiaat

Tässä iässä lapsia voidaan kutsua jo "isoiksi lapsiksi". Tämä irtaantumisvaihe on Gilboan mukaan täydellistä aikaa ottaa lapsi pienin askelin mukaan kotitöihin. Gilboan mukaan lapsi voi esimerkiksi osallistua lakaisemiseen pitämällä kanssasi kiinni harjan varresta.  

4–5-vuotiaat

Tässä iässä lapselle voi antaa jo itsenäisiä tehtäviä, kuten lelujen keräämistä. Lapset unohtavat helposti mitä olivat tekemässä, joten vanhempien kannattaa valvoa ja kiittää lasta hyvin tehdystä työstä. 

6–8-vuotiaat

Gilboan mukaan vanhempien ei tulisi pelätä antaa lapsille hoidettavaksi päivittäisiä askareita. Tottumusten rakentaminen on helpompaa, kun kotitöitä tehdään päivittäin. Tämän ikäisten lasten vastuulle voi antaa esimerkiksi lemmikin hoitamisen, tiskien keräämisen tai pyykinpesun.

9–11 -vuotiaat

Tässä iässä Gilbon kehottaa antamaan lapsille monivaiheisia töitä. Niiden oppiminen voi viedä aikaa, mutta ne kehittävät hyvin lasten suunnittelu- ja ongelmanratkaisutaitoja.

12–13-vuotiaat

Paras tapa saada lapsi innostumaan kotitöistä on valita askare heidän mieltymysten mukaiseksi. Jos lapsi on kiinnostunut ruoanlaitosta, askareet voivat liittyä keittiöön. Jos lapsi on puolestaan kiinnostunut autoilusta, autonpesu voi olla hänelle mieluinen kotityö.

14–15-vuotiaat

Gilboa kehottaa vanhempia valitsemaan yhden epämieluisimmista kotitöistä ja delegoimaan sen varhaisteinille. Tohtorin mukaan teinit voivat aivan hyvin laittaa kerran viikossa perheelle illallista tai siivota jonkin isomman kohteen.

Video: Lavuaarin puhdistus onnistuu lapseltakin tämän kätevän vinkin avulla. 

Lähde: Today 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.