Mainos

Asiantuntija velkakierteestä: Lainanantajalla on suuri vastuu

Asiantuntijan mielestä lainanantajallakin on vastuunsa, jos uutta velkaa annetaan vanhan lainan päälle, ja asiakas joutuu velkakierteeseen.

– Pankeilta odottaisi sitä, että he eivät myönnä lainaa, jos ihmisellä ei ole maksukykyä. Pikavippifirmojen osalta tilanne on se, että lainaa haetaan ja sitä saadaan selvittämättä taustoja. Pikavippejä saa edelleen helposti ja aivan mihin tarkoitukseen hyvänsä, kertoo hyvinvointijohtaja Ulla Sepponen Lahden kaupungista.

Tilastojen mukaan yhdellä talous- ja velkaneuvonnan asiakkaalla on keskimäärin 19 eri lainaa. Velkaa asiakasta kohti on keskimäärin 69 000 euroa.

Moni velkainen on arvostellut perintätoimistoa turhana väliportaana, sillä se kasvattaa velallisen taakkaa. Perintätoimisto ottaa luonnollisesti kulukorvauksen aina jokaisesta perinnästään.

– Ymmärrän hyvin, että se on ylimääräinen kulu. Toisaalta, jos ihmisen maksamaton lasku laitetaan suoraan ulosottoon, ei sekään ole oikea menettelytapa.

Taantuman on arvioitu jatkuvan vielä useita vuosia. Sepposella on selkeä vinkki pahan päivän varalle.

– Jokaisen ihmisen pitäisi varautua siihen, että tilillä on vähintään kahden kuukauden nettopalkka niitä tilanteita varten, kun vararahastoa tarvitaan. Ja jos tulot eivät riitä menoihin, pitäisi ottaa yhteyttä asiantuntijoihin ja lähteä selvittämään mahdollisimman nopeasti sitä, miten ne menot ja tulot saadaan tasapainoon.

 

 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.