Asiantuntija seksitaudeista: Aikuiset nuoria varomattomampia

6:10

Sukupuolitaudit eivät nykyään leviä heinäladossa kesäromanssin tuoksinnassa, kuten aikaisemmin ajateltiin. Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri muistuttaa, että seksitaudit eivät ole vain nuorten, vaan koko väestön riski.

– Kyllä tämä vanha heinälatoromantiikka on ohimennyt vaihde. Seksitauteja hankitaan ympäri vuoden. Ihmiset matkustaa myös paljon, joten aurinko ei ole enää se juttu, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Nuorten seksivalistus on iho- ja sukupuolitautien erikoislääkärin mukaan paremmassa tilanteessa kuin aikuisten. Aikuiset voivat olla varomattomampia, kun seksivalistuksesta on vierähtänyt jo aikaa.

– Nuorilla on koulussa seksivalistusta ja he saavat myös sosiaalisesta mediasta tietoa - se on välillä hyvää ja välillä huonoa. Meillä on kuitenkin aikuisia, jotka eivät välttämättä muista varoa näitä seksitauteja.

– Esimerkiksi pitkän parisuhteen jälkeen, kun etsitään uutta kumppania, voi riski olla olemassa, Huomenta Suomessa vieraillut Eija Hiltunen-Back huomauttaa.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tilastojen mukaan sukupuolitautitartuntoja on havaittu tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan.

– Vaikka tartuntoja ei ole huomattavasti enemmän kuin aiemmin, huolestuttavaa on myös se, ettei sukupuolitautien suunta ole myöskään alaspäin.

Sukupuolitautien tilastoissa on ongelmana se, että ne kertovat vain niistä henkilöistä, jotka ovat käyneet testeissä.

– Me ei tiedetä, kuinka paljon kaupungilla pyörii oireettomia tartunnan kantajia, joilla ei ole käynyt edes mielessä käydä testeissä. Sen vuoksi tulisi patistaa testeihin.

– Testauksen järjestäminen tulisi suunnitella entistä paremmaksi. Silloin, kun tulee ajatus, että testeissä pitäisi käydä, se olisi toteutettavissa ilman suuria kynnyksiä, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back sanoo.

Sukupuolitaudit yhä kiusallinen aihe

Seksitaudeista puhuminen ja niiden testaaminen on edelleen kiusallinen asia monelle. Hiltunen-Backin mielestä niistä pitäisi tulla normaalimpi osa terveydenhuoltoa.

– Sukupuolitaudit ovat kiusallisia niin asiakkaille kuin terveydenhuollon ammattilaisille. Niistä puhumiseen ja testaamiseen tulisi rohkaista puolin ja toisin.

– Palveluiden kehittäminen on tärkeää, eri ikäiset kaipaavat erilaista testauspalvelua. Nuoret haluavat enemmän sähköisiä palveluita ja joillekin voi olla hankalaa jonottaa pitkään sukupuolitautitestaukseen pääsyä, Hiltunen-Back kuvailee.

Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri muistuttaa kondomin käyttämisen tärkeydestä. Sukupuolitaudit voivat olla oireettomia ja aiheuttaa hoitamattomina erilaisia komplikaatioita.

– Yksi tärkein asia on se, että oireetonkin infektio tarttuu. Klamydialla on esimerkiksi yhteys lapsettomuuteen, minkä tartunta voi tulla vasta vuosikymmenen päästä ilmi.

– Se ei välttämättä tämän päivän nuorta huolestuta, mutta klamydiatartunnalla voi olla hyvinkin dramaattiset vaikutukset perheen perustamisessa, Hiltunen-Back toteaa.
Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja