Asiantuntija: Ravinnolla voi hidastaa muistisairautta

Ikä ja ruoka 16:56

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut dosentti ja Voimaa ruoasta -projektin johtaja Merja Suominen Gery ry:stä kertoi ravinnon olevan tärkeää muistisairaalle.

Dosentti Merja Suominen sanoo, että yleisen toimintakyvyn ylläpitämisestä voi olla apua muistisairauden kanssa. Riittävät ravintoaineet, hyvälaatuiset rasvat ja liikunta auttavat aivoja voimaan hyvin.

Suomisen mukaan tutkimukset kertovat, että varhaisvaiheessa muistisairautta liikunta ja riittävä ravinnon saanti voivat hidastaa muistisairauden etenemistä.

Suominen pohtii, että ruokaan liittyvää tunnepuolta on ehkä vähätelty turhaan.

– Ruoan tuoksut saattavat olla muistisairaalle todella tärkeitä, kun alkaa heikkenemään se ruoan tunnistaminen. Joku tuoksu saattaa tuoda erittäin hyvän muiston mieleen. Meillä suomalaisillahan tämä pullantuoksu on sellainen, joka saattaa olla todella ihana ja tuoda muistoja.

Kotona asuvat ja kotihoidossa olevat vanhukset tulisi Suomisen mielestä huomioida erityisesti. Heidän ravinnonsaantiinsa tulisi kiinnittää enemmän huomiota ja varmistaa, että he saavat riittävästi apua.

– Sitten on nämä omaishoitajan kanssa asuvat muistisairaat. Se omaishoitaja saattaa tarvita myös tukea ja apua. Ja varsinkin kun mies on puolisonhoitajana tai omaishoitajana, niin tällä ikäryhmällä ei ole ehkä osaamista tähän kotitalouden hoitamiseen.

Suominen sanoo, että on ensisijaisen tärkeää, että ruoka maistuu vanhukselle, jotta hän saa riittävästi energiaa. Hän lisää, että nyrkkisääntö ikääntyvän ihmisen ravinnonsaannissa on riittävä proteiini.

Gery ry on järjestö, jonka tavoitteena on tukea ikääntyvien hyvinvointia ravinnon, liikunnan ja sosiaalisten toimien kautta.

Mitä Merja Suominen kertoi kolesterolista? Kuinka ikääntyminen vaikuttaa ravinnontarpeeseen ja -kulutukseen? Katso lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat