Asiantuntija: Matti Vanhanen koki moraalista velvollisuutta hypätä apuun – "Kyllähän hän on poliitikkona toisenlainen kuin suurin osa kollegoista"

Vanhanen otti kannettavakseen raskaan salkun 6:58
Matti Vanhanen otti kannettavakseen raskaan salkun, asiantuntija arvioi.

MTV:n Uutisaamussa pohdittiin, kuinka Katri Kulmuni ja Matti Vanhanen eroavat toisistaan valtiovarainministerinä.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen nimitettiin tänään valtiovarainministeriksi.

Katri Kulmuni erosi kyseisestä tehtävästä viime perjantaina koulutusrahoista syntyneen kohun vuoksi.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen laitoksen johtaja Markku Jokisipilä kertoi MTV:n Uutisaamussa, että muutamakin asia hallituksessa tulee muuttumaan nimityksen myötä.

– Ennen kaikkea se, että Vanhanen on erittäin kokenut poliitikko ja hänen myötään hallituksen kokonaiskokemuksen määräkin tulee lisääntymään kovasti, Jokisipilä toteaa.

Hänen mukaansa päähallituspuolueiden väliset jännitteet eivät suinkaan tule hälventymään.

– Keskustahan saa hyvin vahvan omien etujensa ja oman linjansa puolustaja Matti Vanhasen myötä.

Vanhanen sanoi kertaalleen viime viikonloppuna, että ei aio ottaa paikkaa valtiovarainministerinä vastaan, mutta hän pyörsi kuitenkin päätöksensä. Jokisipilä uskoo, että kyseessä on velvollisuudentunto puoluetta kohtaan – varsinkin kun keskustan kannatuslukemat ovat ennätyksellisen alhaalla.

– Nyt tarvitaan kaikki mahdolliset konstit käyttöön, ja Vanhanen varmaan koki, että hänellä tällaisena vanhempana valtiomiehenä ja keskustan pitkäaikaisena entisenä puheenjohtajana on ikään kuin moraalinen velvollisuuskin tässä kohtaa hypätä apuun, Jokisipilä arvelee.

Samaan uskoo MTV Uutisten politiikan toimittaja Juha Kaija.

– Uskon, että hän lähti tehtävään velvollisuudentunnosta ja galluplukemat ovat todella keskustan kannalta hirveät, Kaija sanoo.

– Tähän kaivattiin apua ja Vanhanen suostui. Tv-esiintymisistäkin huokuu tällainen, että hän on tässä nyt suorittamassa tehtävää ja vaikuttaa jopa vähän tällaiselta vastentahtoiselta.

Jokisipilä uskoo, että budjettiriihi on se koetinkivi, jonka kohdalla koeponnistetaan hallituksen yhteistyö- ja toimintakyky. Vanhasen näkemykset eroavat monin osin muista hallituksen jäsenistä.

– Jos nyt ajattelee Vanhasen talouspoliittisia linjauksia ja ylipäätään hänen maailmankuvaansa, niin kyllähän hän on poliitikkona aika lailla toisenlainen kuin suurin osa ministerikollegoista. Hänhän tulee tuollaiselta oikeistolaisuuteen viittaavan talouspolitiikan suunnalta ja yleiseltä maailmankuvaltaan hän on enemmän tällainen arvokonservatiivi.

– Kyllä siinä soviteltavaa tulee olemaan, että tämä yhteinen linja tällä uudella kokoonpanolla löytyy.

Lue myös:

    Uusimmat