Asiantuntija: Kärpänen ulostaa ja levittää tauteja ruokaasi sekunneissa!

Pahin kärpäsaika on Suomessa vasta edessäpäin. Suurin osa kärpäsistä alkaa heräillä näihin aikoihin vuodesta, kuitenkin viimeistään kesäkuussa. Kärpäset levittävät mukanaan myös tauteja ja bakteereja.

Suomessa esiintyviä kärpäslajeja ovat huone-, lamppu-, raato-, ja hedelmäkärpäset. Huone-, ja lamppukärpäset heräävät kesäkauteen kesäkuun alussa, ja pahin aika niiden osalta loppuu elo-syyskuun vaihteessa.

Sen sijaan raato- ja hedelmäkärpäset alkavat ilmestyä sankoin joukoin vasta syyskuussa, ja niiden lentely loppuu pahimmillaan vasta marraskuussa.

Rentokil tuholaistorjunnan tekninen päällikkö Jouni Siltala kertoo, että kärpästen tiedetään myös levittävän monia tauteja.

− Trooppisilla alueilla kärpäset voivat levittää lavantautia, koleraa ja malariaa. Tämä ei onneksi koske Suomea, missä voimme saada kärpäsiltä ainoastaan ruokamyrkytyksen tyyppisiä oireita, kuten ripulia.

Ruoka saastuu sekunneissa

Koska kärpäset pörräävät mielellään ulosteiden ympärillä, ne kantavat mukanaan luonnollisesti suurta bakteerikantaa. Osa bakteereista voi kulkea kärpäsen kautta aivan vahingoittumattomana eteenpäin.

− Kun kärpänen laskeutuu ruoallesi, se aloittaa sen syömisen laskemalla kärsästään suolinestettä ruokaan. Tämän jälkeen se imee nesteen takaisin sisälleen ulostaen samalla ruokaan. Tämä kaikki kestää vain sekunnin tai pari, Siltala kertoo.

Monissa tapauksissa, joissa ihmisen saaman taudin aiheuttaja on ollut epäselvä, ovat syypääksi lopulta paljastuneet kärpäset. Siltala kertookin, että tutkijat ovat kärpäsiä avatessaan löytäneet useita yllättäviäkin bakteereita kärpäsen elimistöstä.

MTV3/Paula Koski

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja