Mainos

Asianajajaliitto tuomitsi ankarasti Ruanda-puolustajan möläytykset

Asianajaja Ingrid Heickellin esiintyminen ja kielenkäyttö Ruanda-oikeudenkäynnin istunnoissa rikkoi hyvää asianajotapaa, arvioi asianajajaliitto. Liiton valvontalauta määräsi Heickellille kurinpidolliseksi seuraamukseksi 2000 euron maksun.

Lautakunta ei pitänyt varoitusta riittävänä seuraamuksena, koska Heickellin menettely on ollut toistuvaa ja siihen on liittynyt raskauttavia seikkoja. Seuraamusmaksu sijoittuu kurinpidollisessa seuraamusjärjestelmässä ankaruudeltaan varoituksen ja liiton jäsenyydestä erottamisen väliin.

Valvontalautakunta totesi Heickellin syyllistyneen kahteen epäasialliseen lausahdukseen syyskuussa, kun hän seurasi päämiehensä kanssa Vantaan vankilassa videoyhteyden kautta Ruandaan järjestettyä todistajien kuulemista.

Ensimmäisen kerran Heickell tokaisi: ”and don´t forget to kiss his ass too”, sen jälkeen kun puheenjohtaja Lars Karlsson kiitti kuultua todistajaa. Virke tarkoittaa suomeksi suurin piirtein 'älä unohda suudella hänen takapuoltaan'.

Asianajajan menettely toistui myöhemmin samassa tilanteessa, mutta eri päivänä. Kun puheenjohtaja kysyi toiselta todistajalta, oliko hän hutu vai tutsi, Heickell tokaisi: ”are you straight or gay?” eli 'oletteko hetero vai homo'.

Valvontalautakunta piti toistuvuutta moitittavana, sillä Heickell oli jo aikaisemmassa istunnossa havainnut yksityisiksi tarkoittamiensa lausahdusten kuuluneen myös oikeussalissa.

Heickell kertoi vastauksessaan valvontalautakunnalle esittäneensä tokaisut turhautuneena asian käsittelytapaan tuomioistuimessa.

(24.9)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.