Mainos

Asianajaja Sundströmille ehdollinen vankeustuomio veropetoksesta

Tunnettu asianajaja Zacharias Sundström on tuomittu reilun neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa. Tuomio tuli törkeästä veropetoksesta, joka on tapahtunut vuonna 2000.

Oikeus ratkaisi nyt vain osan huippuasianajajaa vastaan nostetuista talousrikossyytteistä. Tuomio annettiin kokoonpanossa, jossa oli lautakunta. Oikeuden puheenjohtaja oli käräjätuomari Eero Nikkanen.

Oikeus katsoi, että Sundström syyllistyi rikokseen toimiessaan Jerseyn saarelta kotoisin olevan Havsudden Settlement -nimisen yhteisön tosiasiallisena johtajana. Vältettyjen verojen määräksi oikeus laski yli 30 000 euroa.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet törkeästä veropetoksesta, jonka väitettiin tapahtuneen 31.10.1997 - 31.10.2998 sekä, kirjanpitorikoksesta, jonka väitetty tapahtuma-aika on 1.1.1996 - 23.4.1998.

Sundström on nähty asianajajan tehtävissä monissa laajaa huomiota herättäneissä oikeudenkäynneissä. Hän on avustanut muun muassa suurlähettiläs Alpo Rusia, kun tätä epäiltiin vakoilusta.

Sundströmin tapaus on vireillä valvonta-asiana Suomen Asianajajaliiton valvontalautakunnassa. Se valvoo asianajajien toimintaa lakisääteisesti.

Jos Sundströmin tuomio saa lainvoiman eli pysyy ylemmässä oikeusasteessa tai Sundström tyytyy käräjäoikeuden ratkaisuun, on käytännössä varmaa, että liitto erottaa Sundströmin jäsenyydestään.

Toisessa haarassa on kyse asianajotoimiston konkurssista kymmenisen vuotta sitten. Sundströmin lisäksi syytettynä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä on entinen asianajaja Anssi Jaanti. Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa asiassa loppukuusta.

Sundström, 73, asuu Etelä-Afrikassa.

(MTV3 - STT)

Oikaisu 7.10.2009

Tässä 5.10. MTV3.fi:ssä julkaistussa jutussa kerrotaan virheellisesti, että Zacharias Sundström olisi avustanut suurlähettiläs Alpo Rusia, kun tätä epäiltiin vakoilusta. Asia ei koskaan edennyt syytteeseen tai oikeuteen. Sen sijaan Sundström on edustanut Rusia, kun tämä myöhemmin on vaatinut valtiolta korvauksia maineensa lokaamisesta. Käräjäoikeus tuomitsi valtion maksamaan korvauksia. Valtio on valittanut päätöksestä hovioikeuteen.

(7.5.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.