Mainos

Asekouluttaja: Poliisi olisi voinut viedä kouluampujan rinnakkaisluvan, asetta ei

Oriveden kouluampumisesta epäillyllä miehellä oli toisen omistamiin aseisiin rinnakkaislupia. Hämeenlinnan vankilassa työskentelevä virka-asekouluttaja Heikki Ylinen sanoo MTV3 Uutisille, että lupien peruuttaminen ei välttämättä olisi oikeuttanut aseiden takavarikoimista omistajaltaan.

Poliisi voi perua rinnakkaisluvan esimerkiksi siksi, että luvan haltija syyllistyy rikokseen. Poliisi ei kuitenkaan voi perua rinnakkaisluvan haltijan tekojen takia aseen omistajan lupaa.

– Jos pojalta otetaan rinnakkaislupa pois, asetta ei ainakaan periaatteessa voida takavarikoida aseen omistajalta, vaikkapa isältä, Ylinen sanoo.

Rinnakkaisaselupa tarkoittaa sitä, että henkilö voi anoa toisen omistaman aseen hallussapitoon rinnakkaista lupaa omistajan luvalla.

– Rinnakkaislupaa käytetään samaan tarkoitukseen kuin varsinaista aselupaa: metsästysaseen metsästykseen, urheiluaseen kohdalla urheiluammuntaan. Kaikki tosiaan tapahtuu aseen omistajan luvalla, Ylinen selventää.

Rinnakkaisluvat yleisiä nuorilla

Ylisen mukaan rinnakkaisluvat ovat erittäin yleisiä etenkin metsästysaseissa.

– Monet 15-vuotiaat, jotka haluavat aloittaa metsästysharrastuksen, hakevat sellaisen esimerkiksi isän tai isoveljen aseeseen.

Ylisen mukaan rinnakkaisluvan hakijan täytyy täyttää kaikki aseenkantoluvan edellytykset, vaikkei hän asetta omistakaan.

– Koska lupaa ei haeta uuteen aseeseen, se on varsinkin nuorelle helpompi keino aloittaa metsästysharrastus. Vaatimukset ovat kuitenkin aivan samat, mitään rikostaustaa ei saa olla, Ylinen huomauttaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.