Mainos

Koulujen ovet lukkoon vai ei? MTV3:n lukijat nuijivat Räsäsen pohdinnan

Orivedellä koulussa tänään tapahtunut ammuskelu on nostanut pinnalle kysymyksen koulujen turvallisuudesta. Sisäministeri Päivi Räsänen pohti Seitsemän uutisissa, pitäisikö kouluissa ryhtyä lukitsemaan ovet tuntien ajaksi

MTV3 Uutisten lukijoiden mielipiteitä asia jakaa vahvasti. Suuri osa näki, että koulujen ovien lukitsemisesta seuraisi enemmän ongelmia kuin hyvää.

– Tosi helppo toteutettava. Laitetaanko piikkilangat ja vartiotornit samaan syssyyn?

– Ei hemmetti. No ei todellakaan ruveta sulkemaan ovia! Ei peloille voida ruveta antamaan periksi. Kyllä ongelmat on jossain ihan muualla kuin avoimissa ovissa ja turvallisuussuunnitelmissa!

– Kansan pahoinvointi alkaa näkymään ja siitä joutuvat kärsimään kaikki syyttömätkin. Ei "turvallisuuden" lisääminen mitään auta vaan pitäisi ruveta korjaamaan perusongelmaa.

Osa kuuluttikin tiukempien asesäädösten perään.

– En usko, että kouluja voidaan tehdä turvalliseksi näin, voihan joku tulla sisään vaikka muuta kautta kuin ovista. Aseet ampumaseurojen lukkojen taakse säilytykseen ja käyttö vain ampumaradoilla tai muissa vastaavissa paikoissa. Ja aseet pitää aina luovuttaa lokeroon. Eihän poliisikaan varmaan kotiin vie virka-asetta.

Entä, jos ampuja on koulun oppilas?

Moni mietti muun muassa sitä, että kuinka esimerkiksi kävisi koulun oppilaiden, jotka myöhästyisivät tunnilta – pakotettaisiinko nämä odottamaan koko tunti ulkona? Myös muut hätätilanteet huolettivat.

– Entäs sitten jos koulussa syntyy tilanne että porukan on päästävä nopeasti pihalle, syntyy helvetillinen paniikki ja ovet on lukossa? Helppo arvata että ei käy hyvin siinäkään, pienimmät ja etummaiset tallautuu liiskaksi.

– Onko kouluampujat edes menneet kouluihin tuntien vai välituntien aikana? Mikä estää heitä odottamasta välituntiin jolloin ovet avataan tai odottelemasta kunnes joku poistuu talosta ja pujahtaa samalla avauksella sisälle? Eikös näissä ammuskeluissa ampuja ole usein ollut koulun oppilas, miten siis estetään oman koulun oppilasta tulemasta kouluun välituntien tai koulun alkamisen yhteydessä? Vai avataanko ovet vain aamuisin, kaikille läpikotainen ruumiintarkastus ja ulos ei ole asiaa ennen kun iltapäivällä, kaikki samaan aikaan ja tarkkailu ettei kukaan tule sisälle uudelleen?

Kannattajiakin löytyi – etenkin koulussa työskentelevistä

Räsäsen ehdotukselle löytyi kuitenkin myös kannatusta. Vastaajat totesivat, että monissa kouluissa ovet lukitaan jo nyt.

– Hyvä ehdotus Päiviltä! Monessa koulussa jo suljetaan ovet tuntien ajaksi. Itse koulussa työskentelevänä pidän ajatusta hyvänä.

– Lukossa olevista koulun ovista pääsee kyllä ulos ihan sujuvasti. Hätäpoistumisesta oppilaitoksilla on omat suunnitelmansa ja kyseisiä tilanteita myös harjoitellaan säännöllisesti, ainakin palohälytysten osalta. Muissakin tilanteissa poistuminen tapahtuu opettajien ohjeiden mukaisesti.

– Monissa kouluissa ovet todellakin lukitaan oppituntien ajaksi. Ovien lukitseminen estää muun muassa ulkopuolisten näpistelijöiden sisäänpääsyn. Ovet saa ja pitää saada auki sisältä päin. Tämä tarkistetaan jokaisessa koulussa paloviranomaisten toimesta vuosittain. Oppilaiden turvaaminen kaikissa mahdollisissa olosuhteissa on kaikkien koulussa työskentelevien aikuisten vastuulla. Hätätilanteisiin on ohjeistukset. Opettaja vastaa opetusryhmästään, sen ohjeistamisesta ja turvaan saattamisesta kaikissa tilanteissa. Sitä edellyttää lakikin. Paniikkiin ei siis ole aihetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.