Arssi, 26, liukastui kadulla ja päätyi vuosien kipuhelvettiin – voimakas kipulääkitys vie jopa muistin: "Olen henkisesti ihan loppu"

Tubettamista harrastava Arssi kertoo keskiviikkona julkaistulla Youtube-videollaan pahasta kaatumisesta ja sairaalaoperaatioista. Kyyneleet vierivät pitkin poskia, kun nuori mies kuvailee kipuaan.

​​​​​​​


Lokakuussa 2012 turkulaisen Arssi Tikkasen elämä muuttui dramaattisella tavalla.

Nuorukainen oli kuukautta aiemmin täyttänyt 18 vuotta. Hän työskenteli hyllyttäjänä kaupassa ja blokkaajana baarissa. Leipuriopinnot olivat vielä kesken, mutta kädentaidoista kiinnostunut Tikkanen haaveili alanvaihdoksesta puusepäksi.

Lokakuun liukastamalla kadulla bussiin kiirehtivä nuorukainen kaatui ja mursi polvilumpionsa. Polvi kipsattiin, mutta Tikkanen ei toipunut toivotulla tavalla. Hän kävi terveyskeskuksessa useita kertoja kertomassa huolestaan, koska jalka kipuili yhä. 

Noin vuoden kuluttua polvi leikattin uudestaan. Siitä alkoi kipuhelvetti, jossa Tikkanen on joutunut elämään vuosien ajan.

Lukuisia sairaalareissuja

Polvileikkaus laukaisi harvinaisen ja kivuliaan CRPS-kipuoireyhtymän (Complex Regional Pain Syndrome). Se on krooninen neuropaattinen kiputila, johon ei ole olemassa täsmällistä kivut poistavaa hoitoa.

Tällä hetkellä Tikkanen käy sairaalassa keskimäärin joka toinen viikko voinnistaan riiippuen. Koska ylimääräiset liikkeet ja painallukset iholle ovat yhtä tuskaa, hän istuu käytännössä koko ajan erikoisvalmisteisessa tuolissa.

Elämää ei juurikaan ole yksiökodin seinien ulkopuolella.

Tikkasta auttavat ympärivuorokautisesti avustajat ja oma äiti. Nuori mies on kuvaillut kipua polttavaksi ja muljahtelevaksi. Se haittaa keskittymiskykyä ja lamauttaa.

– Tietenkin olen fyysisesti ja henkisesti ihan loppu. Voimani alkavat olla vähissä, enkä oikein pysty kiinnostumaan mistään, Tikkanen kertoo.

Kovat kipulääkkeet

Kiputilan syntymekanismia ei täysin tunneta. Suomessa syndroomasta kärsiviä on CRPS-yhdistyksen mukaan noin viisi tuhatta. Sen voi laukausta vamman tai leikkauksen aikaansaama kudosvaurio, kuten Tikkasen tapauksessa.

Tikkaselle ei ole löytynyt sellaista lääkitystä tai hoitomuotoa, joka veisi kivut mennessään. CRPS:ää hoidetaan erilaisilla kivunlievitysmenetelmillä ja terapioilla.

Viime syksyn ja alkuvuoden aikana Tikkasen oikeaa kättä ja jalkoja on operoitu lukuisia kertoja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

– Minulle on kokeiltu erilaisia hoitoja ja vaihdettu lääkitystä, mutta pätevää hoitoa ei ole löytynyt, hän kertoo MTV Uutisille.

Pahimmat kivut ovat alaraajoissa, oikeassa kädessä ja selässä. Hän ei pysty liikkumaan itsenäisesti, vaan pelkästään avustettuna.

– Saan sairaalakäynneillä kipulääkitystä tiputuksessa. Lääke on niin vahvaa, etten käyntien jälkeen muista mitään, hän kertoo.

Kiinnostus katoaa

Tubettaminen on Tikkaselle harrastus, jonka avulla hän saa kerrottua seuraajilleen oireyhtymänsä vaiheista ja jakaa ajatuksiaan.

Yleensä hän julkaisee videon muutaman kuukauden välein. Silloin kommenttikenttä täyttyy kannustavista ja sydämellisistä viesteistä.

Syyskuussa hän täytti 26 vuotta. Nuori mies kokee tilansa pahentuneen vuosien aikana. Hänen suurin toiveensa olisi löytää hoito tai lääkitys, joka veisi elämästä kivun.

– Jos nyt saisin päättää, en lähtisi opiskelemaan puualaa. Tahtoisin tehdä työtä, jossa voin auttaa ihmisiä ja olla vertaistukena muille. Tubettaminen on nyt ollut minulle tällainen keino, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat