Aron Kiviharjun lähtö TPS:stä herätti hämmennystä: "Minulla oli syyni"

HIFK tekee 1-1 maalin 1:03
Aron Kiviharju iski näyttävästi Liiga-uransa avausmaalin Ilveksen nuottaan syyskuun lopussa – katso osuma tästä.

Jääkiekon alle 18-vuotiaiden poikien MM-kotikisoihin valmistautuva huippulupaus Aron Kiviharju, 18, loukkaantui epäonnisesti HIFK:n joukkueharjoituksissa lokakuun alussa. Polvivamma keskeytti lahjakkaan kiekollisen puolustajan kauden.

Nyt Kiviharjulla on katse vain tulevaisuudessa.

– Kyllä sitä on henkisesti puolen vuoden ajan käsitelty, sitä ei tarvitse enää miettiä, kun terveitä ollaan, Kiviharju kertoi tilanteestaan STT:lle Pikkuleijonien mediatilaisuudessa tiistaina.

Miro Heiskaseen usein verrattua Kiviharjua povattiin jopa aivan kärkisijoille NHL:n tulevan kesän varaustilaisuudessa, mutta syksyn loukkaantuminen laski hänen osakkeitaan. Siitä huolimatta HIFK:n puolustajalupaus ei näe loukkaantumisessaan pelkkää huonoa uransa jatkon kannalta.

– Ehdottomasti se kasvatti henkisesti. Vaikka siinä oli paljon huonoa, niin paljon hyvääkin löytää, kun rupesi oikein ajattelemaan. Siinä on iso voimavara tulevaisuuteen, ja osaa laittaa asioita vähän perspektiiviin, Kiviharju pohtii.

Kiviharju on kertonut käyttäneensä pakolliset lepopäivät hyödyksi harjoittelemalla kuntosalilla tavallista enemmän. Salitreenien tulokset saattavat näkyä jo torstaina Latviaa vastaan alkavissa kotikisoissa.

– Katsotaan sitten 25. päivä, mitä sinne yläkroppaan on tarttunut. Ainakin on yritetty vahvistaa nyt loukkaantumisen aikana niitä osa-alueita, mitä normaalin harjoittelukauden aikana ei pysty tekemään.

Pukukoppi turkulaisten hallussa

Aron Kiviharju, 17, on isossa näyteikkunassa HIFK:ssa – taustalla pyörii NHL:ään liittyvä kiinnostus 6:27
Aron Kiviharju siirtyi isoon näyteikkunaan HIFK:hon.

Kiviharju siirtyi Turun Palloseurasta HIFK:n vahvuuteen viime syksynä. Nuoren pelaajan yllättävä maisemanvaihdos herätti kotimaisen jääkiekon seuraajissa hämmennystä.

– Minulla oli syyni, ja se oli pitkän pohdinnan prosessi, että miksi haluan tähän siirtoon päätyä ja olen ollut enemmän kuin tyytyväinen tähän siirtoon, Kiviharju vakuuttaa.

Punapaitoja vain seitsemässä ottelussa kuluneella kaudella edustanut huippulupaus ei epäröi vastauksessaan, kun häneltä kysyy, tuntuiko HIFK:n pukukoppi heti kodilta.

– Siellä on huikea ryhmä kasassa: sekoitus vähän kokemusta ja sitten on nuoruutta myös, niin ehdottomasti tuntui kodilta.

Suomen MM-joukkueesta kaikki pelaajat olivat Kiviharjulle enemmän tai vähemmän tuttuja jo valmiiksi. Enemmän tutuista suurin osa on vanhoja joukkuekavereita TPS:n junioripolulta. Kiviharjun lisäksi Suomen joukkueesta Aatos Koivu, Emil Hemming, Mitja Jokinen ja Kasper Pikkarainen ovat turkulaisen kiekkokoulun kasvatteja tai ainakin pelanneet Turussa osan juniorivuosistaan. Turun murteelta ei voikaan Suomen pukukopissa välttyä.

– Kyllä me haluamme tätä omaa murretta muille tyrkyttää, vähän kiusata sillä tavalla ja kertoa oikeasti, miten sitä suomea puhutaan, Kiviharju lohkaisee.

Vain maailmanmestaruus kelpaa

Pikkuleijonien MM-joukkueen vahvuuteen liittyi hiljattain kotimaan Liigassa läpimurtonsa tehnyt Konsta Helenius, jonka nimi tullaan huutamaan ennakkoarvioiden mukaan NHL-varaustilaisuudessa ensimmäisenä suomalaisena pienellä varausnumerolla. Myös kaikille viidelle turkulaispelaajalle on povattu NHL-varausta.

Kiviharjun mukaan Suomen lahjakkuutta pursuava joukkue on valmiina Espoossa ja Vantaalla pelattaviin MM-kilpailuihin.

– Hyvä tiivis ryhmä, sitä on tässä pari viikkoa yritetty rakentaa ja vahvistaa ensi kuun viidenteen päivään saakka. Kun turnaus on päällä, niin meidän pitää pystyä kehittymään nimenomaan pelillisesti.

Toukokuun viidennellä Kiviharju viittaa turnauksen finaalipäivään. Suomen joukkueen tavoite käy kysymättäkin selväksi.

– Haluamme voittaa maailmanmestaruuden keinolla millä hyvänsä, Kiviharju naulaa.

Lue myös:

    Uusimmat