Näin Pikkuleijonat yritetään pitää pois puhelimilta – "Pojat innostuvat"

Suomen alle 18-vuotiaiden poikien jääkiekkomaajoukkue aloittaa torstaina MM-urakkansa Espoossa ja yrittää välttää saman kohtalon, jonka vuosikymmentä vanhemmat suomalaispelurit kokivat edellisissä alle 18-vuotiaiden poikien MM-kotikisoissa Lappeenrannassa vuonna 2014. Urakka päättyi tylysti 0–10-puolivälierätappioon Ruotsille.

Miten paineet käsitellään, ettei lataus mene yli?

– Sitä ei voi välttämättä tietää ennakkoon. Pojat kokevat ensimmäistä kertaa tällaisia tunteita, Suomen päävalmentaja Marko Kauppinen kertoi STT:lle tiistaina Helsingissä järjestetyssä mediatilaisuudessa.

– Valmennuksen tehtävä on reagoida ja auttaa. Meillä on valmennuksessa kokemusta voittamisesta ja korkeista sarjoista pelaajina.

Mikkelin poika oli ihmeissään

Kauppinen on päävalmentajana ensimmäistä kertaa MM-kilpailuissa, mutta tuntee pelaajauraltaan nuorten ja juniorien arvokilpailut.

Puolustajana kiekkoillut Kauppinen loisti Suomen pistenikkarina kultajuhliin päättyneissä alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tshekissä vuonna 1997.

Vuotta myöhemmin hän saavutti alle 20-vuotiaiden MM-kullan Helsingissä.

– Olen sanonut monelle, etten muista mitään niistä kotikisoista. Elimme flow-tilassa. Toivon, että nämäkin pelaajat uskaltavat heittäytyä ja elää hetkessä.

Lähes 30 vuoden takaisista kokemuksista voi ammentaa nyt alle 18-vuotiaiden päävalmentajana.

– Nousin maajoukkueeseen vasta alle 18-vuotiaiden ikäluokassa. Kun miettii näiden poikien kehityskaarta, moni on tullut maajoukkueeseen vasta tällä kaudella, Kauppinen löysi samaistumispintaa.

– Fyysinen ja henkinen kasvu on tuossa iässä niin erilaista jokaisella. Mikkelistä tulleelle pojalle oli käsittämätön juttu päästä maajoukkueeseen ja vetää Suomen paita päälle.

Nykyään Mikkeli on jääkiekon pääsarjakartalla, mutta 27 vuotta sitten Jukurit pelasi 2. divisioonassa. Kauppinen oli lähtenyt vuotta ennen arvokilpailudebyyttiään Jyväskylään parempien kehittymismahdollisuuksien perässä.

Hotellikuolemaa karkuun

Ajat ovat muuttuneet muutenkin. Alle 18-vuotiaiden arvokilpailut saivat MM-statuksen vuonna 1999. Nuorten ja juniorien arvokilpailuihin kohdistuva mediahuomio on kasvanut huomattavasti.

Kauppisen mukaan nuoria maajoukkuekiekkoilijoita ei hänen aikanaan mediakoulutettu millään tavalla vaan asiat opittiin kokemuksen kautta.

– Taisin vähän kiroillakin loppuottelun erätaukohaastattelussa, hän naurahti viime vuosituhannella tapahtuneelle kömmähdykselleen.

– Nykyään sosiaalinen media ja media ylipäätään ovat paljon rajumpia joukkueita kohtaan, joten asioita mietitään.

Ennen MM-joukkueen valitsemista Pikkuleijonat leireili viikon Laukaassa ja viikon Kirkkonummella. Leirityksen päätteeksi Kauppinen myönsi kovien harjoitusviikkojen painaneen.

Kaukalossa sytyke löytyy itsestään, kun MM-kilpailut alkavat torstaina Latvia-ottelulla, mutta hotellikuolemaa pitäisi vältellä vielä lähes kaksi viikkoa.

Joukkueella on vanhat konstit käytössä.

– Yritämme vähentää somen käyttöä. Meillä on lautapelejä ja pingispöytä hotellilla. Haluamme, että pelaajat viettävät aikaa keskenään eivätkä puhelimen kanssa.

– Hienoa nähdä, miten pojat innostuvat ja pelaavat Kimbleä ja Rappakaljaa, päävalmentaja mainitsi pari peliklassikkoa.

Alkusarjassa vastassa ovat myös Norja, Slovakia ja Yhdysvallat. Lohkosta neljä parasta pääsee puolivälieriin Vantaalla pelattavan B-lohkon neljää parasta vastaan. MM-kilpailut huipentuvat mitalipeleissä toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

– Olemme käyneet kaksi ja puoli vuotta läpi tätä hetkeä, ja nyt pitää pystyä jo nauttimaan oikealla tavalla. Ei pidä jännittää liikaa. Olemme tehneet työn, ja nyt pitää panna parasta tiskiin.

Lue myös:

    Uusimmat