Ari, 74, uhmasi Aila-myrskyä ja pyrki kuohuvaan Näsijärveen vain uimahousut jalassa – sitten iski suuri aalto: "Pidin kaksin käsin kiinni"

4:16
Katso hurja tilanne yllä olevalta videolta ja kuuntele, mitä Ari Arkia kertoo tilanteesta omin sanoin!

Tampereen Näsijärvellä raivosi eilen Aila-myrskyn voima. Eräs uimari ei myrskystä hätkähtänyt, vaan uhmasi luonnon voimaa. Kovat aallot ja pärskeet saivat hänen mielensä kuitenkin muuttumaan.

Tamperelainen Ari Arkia, 74, koki kertomansa mukaan eilen kovimman myrskyn hänen elämässään. Uhmakkaasta säästä huolimatta entistä kilpauimaria veti vesi puoleensa niin kovasti, että hän kiskaisi uimahousut ylleen.

Puoliltapäivin Arkian ystävä soitteli, olisiko Arkia kiinnostunut lähtemään katsomaan myrskyä Tampereen Näsijärven rantaan. Ja Arkiahan oli. Paikalle päästyään näky oli hurmaava: voimakkaat aallot paiskautuivat rantaan ja vesi pärskyi kuin valtameren rannalla. Nyt oltiin kuitenkin sisämaassa, eikä Arkia meinannut uskoa näkyä todeksi – onhan entinen sukeltaja nähnyt monenlaisia myrskyjä maailman merillä.

– Aikanaan olen kiertänyt kaikki isommat meret ja sukeltanut niissä. Esimerkiksi Punainen valtameri ja Tyyni valtameri on tullut tutuksi. Olen kokenut kovia myrskyjä, mutta en koskaan sisämaassa tuollaista puhuria. Tämä oli ihan uusi kokemus, Arkia kertoo MTV Uutisille.

Ensin Arkian ystävä lähti yrittämään rohkeaa suoritusta. Kova myrsky sai hänet kääntymään viime hetkillä takaisin, ennen kuin hän ehti molskahtaa veteen. Sitten tuli Arkian vuoro.

"Onneksi käännyin takaisin"

Entinen kilpauimari ja sukeltaja ei vettä kaihda. Yllä olevalla videolla nähdään, kuinka mies kävelee liukasta kalliota pitkin määrätietoisesti kohti veteen johtavaa portaikkoa. Arkia pysähtyy portaiden päähän selvästi miettien, miten tulisi toimia. Hän ottaa kaksi askelta alaspäin kohti kuohuvaa vettä, jolloin voimakas aalto iskeytyy rantaan. Mies peittyy kokonaan aallon alle.

– Viimeinen aalto, joka löi rantaan, oli niin voimakas, että pidin kaksin käsin kaiteesta kiinni. Aika nopeasti sieltä oli lähdettävä pois, veden voima oli niin valtava, Arkia kuvailee.

– Onneksi käännyin takaisin, mies nauraa.

Arkia kertoo, että hänen kokemuksensa pohjalta myös myrskyisällä säällä voi uida. Varuillaan saa kuitenkin olla, etteivät aallot paiskaa uimaria rantaan.

– Tekisin sen varmasti uudestaan, jos tulisi tilaisuus. Kuten sanoin, veteen päästessä aallokko ei tunnu enää miltään. Toki siinä on aina vaaratilanne, jos lyö itsensä rantakallioon aallokon mukana. Avovedessä pystyy tuollaisessakin säässä paremmin kellumaan.

Kohtalonhetkiä aiemmin lähellä

”Ikuisesti nuoreksi” itseään kutsuva Arkia kertoo, ettei eilinen tilanne ollut lähelläkään vaaraa. Sen sijaan hänen elämänsä varrelle on mahtunut muutama todellinen läheltä piti -tilanne, jolloin henki olisi voinut lähteä.

– Vuonna 2000 Itävallassa paloi vuoristojuna. Tulipalossa kuoli 155 ihmistä. Olin viittä vaille menossa tuohon junaan. Me näimme, kun tuo juna lähti edestämme.

Puolestaan Punaisella merellä mies joutui seurueineen melkein hain hampaisiin.

– Olimme kalastamassa kumiveneellä ja hai hyökkäsi veneen kimppuun, se riisti meidän saaliiksi saamamme tonnikalan, mies muistelee.

– Pari kertaa on tullut tilanne, että huh huh henkiriepu on ollut lähellä lähteä. Tässä eilisessä tapauksessa ei tosiaan ollut sellainen tilanne, mies päättää.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja