Mainos

Arabiliitto varoittaa Israelia tulella leikkimisestä

Arabiliitto varoittaa Israelia tulella leikkimisestä sen jälkeen, kun Israel lisäsi turvallisuustoimia Jerusalemin Temppelivuorella.

Arabiliiton pääsihteerin Ahmed Abul Gheitin mukaan yksikään arabi ei hyväksy pyhän paikan häpäisemistä.

Jerusalemissa on koettu useita väkivaltaisia yhteenottoja viimeisen reilun viikon aikana.

Myös Yhdysvallat, Venäjä, Euroopan unioni sekä YK ovat kehottaneet osapuolia käyttämään mahdollisimman suurta itsehillintää. Jotkut asiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet, että väkivalta tulee vain pahenemaan ilman merkittävää muutosta harjoitettavassa politiikassa. Asiantuntija-arvioiden mukaan pääministeri Benjamin Netanjahun virhe oli päättää metallinpaljastimien käyttöönotosta ilman, että hän oli neuvotellut muslimien kanssa asiasta.

Muslimit pitävät Temppelivuorta kolmanneksi pyhimpänä paikkana ja juutalaiset kaikkein pyhimpänä. Vuorella sijaitsee muun muassa al-Aqsan moskeija. Vuori on kiristänyt israelilaisten ja palestiinalaisten välejä jo vuosikymmenten ajan.

Mistä kriisi sai alkunsa?

Heinäkuun 14. päivä kaksi Israelin arabia ampui Temppelivuoren lähistöllä kaksi israelilaispoliisia. Hyökkääjät pakenivat paikalta, ja turvallisuusjoukot ampuivat heidät vähän myöhemmin.

Iskun seurauksena Israel teki epätavallisen päätöksen ja sulki Temppelivuoren alueen, minkä seurauksena muslimit eivät päässeet alueelle perjantairukoukseen.

Myöhään 15. päivän iltana Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti, että alue avataan seuraavana päivänä ja sinne asetetaan metallinpaljastimet sekä valvontakamerat iskujen ehkäisemiseksi. Muslimit kuitenkin kieltäytyivät saapumasta alueelle sen avauduttua, koska he näkivät turvatoimet Israelin keinona lisätä valtaansa siellä.

Seuraavien päivien aikana tapahtui satunnaisia välikohtauksia rukoushetkien jälkeen. Myös Turkin presidentti Recep Tayiip Erdogan vaati 20. päivä Israelia poistamaan metallinpaljastimet. Netanjahu päätti kuitenkin pitää ne paikoillaan konsultoituaan turvallisuusasiantuntijoitaan.

Viime perjantaina ennen perjantairukousta Israelin poliisi päätti harvinaisesti kieltää alueelle pääsyn kaikilta alle 50-vuotiailta miehiltä. Päätös johti mielenosoituksiin ja yhteenottoihin, joissa kolme palestiinalaista kuoli. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ilmoitti jäädyttävänsä suhteet Israelin kanssa. Myöhemmin samana päivänä eräs palestiinalainen murtautui juutalaisperheen kotiin ja tappoi heistä kolme ennen kuin naapuri ampui hyökkääjän.

Eilen kaksi palestiinalaista kuoli yhteenotoissa ja YK:n turvallisuusneuvosto päätti kokoontua maanantaina tilanteen vuoksi.

Tänään Gazasta ammuttu raketti putosi aukealle eikä aiheuttanut tuhoja. Israelin hallitus kokoontui ja päätti, ettei metallinpaljastimien poistaminen ole poissa laskuista, jos poliisi hyväksyy niille toimivan vaihtoehdon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.