Apteekkikilpailun avaaminen jakaa mielipiteet – "Apteekit jätetty terveydenhuoltokilpailun ulkopuolelle"

Apteekkikilpailun avaaminen jakaa mielipiteet 1:44

Vaatimukset apteekkitoiminnan avaamisesta kilpailulle ovat lisääntyneet niin hallituksessa kuin oppositiossa.

Vihreiden lisäksi apteekkikilpailun lisääminen saa kannatusta myös SDP:stä. Hallituksessa apteekkikilpailu jakaa mielipiteitä, mutta asiaa selvitetään kaikessa hiljaisuudessa nyt jo ainakin kokoomuksen ryhmässä.

Varsinkin vihreiden Antero Vartia on ollut etunenässä vaatimassa apteekkitoiminnan avaamista kilpailulle. Vartia hakee nyt vaatimukselleen eduskunnan laajempaa tukea.

Vartian mielestä kilpailun puute nostaa hintoja ja heikentää kilpailua.

– Lakialoite on tulossa ja minä rupean keräämään nimiä. Erityisesti hallituspuolueiden edustajien nimet kiinnostavat, koska meillä on porvarihallitus joka ajaa voimakkaasti kilpailua terveydenhuoltoon tällä hetkellä. Mutta jostain syystä apteekit on jätetty kokonaan sen ulkopuolelle.

Tänään apteekkikilpailun lisäämistä vaati yllättäen myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Hänen mielestään hallituksen pitäisi ottaa asiassa aloite.

– Nyt kannattaisi käynnistää hallittu apteekkireformi, jossa yhdessä alan toimijoitten kanssa lisättäisi alan kilpailua. Tavoitteena olisi edullisemmat lääkkeet asiakkaille ja potilaille. Lääketurvallisuus ja alueellinen saatavuus huomioiden.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila(ps.) ei ottanut asiaan selvää kantaa.

– En minä mitenkään keskustelua halua torpata. Heillä on näkemyksensä ja sitten tietysti hallituksella omat linjaukset.

Hallituksen sisällä on kannatusta myös apteekkikilpailun lisäämiselle.

Jatketaan neuvotteluja ja katsotaan sitten miten edetään. Tässä on kolme hallituspuoluetta kuitenkin ja kannat pitää sitten jossain vaiheessa panna kokoon, että edetäänkö vai eikö edetä, toteaa kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo.

Apteekkiasiaa puidaan kokoomuksen eduskuntaryhmässä ehkä jo tällä viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat