Applelta vahvistus – iPhoneen tulossa iso muutos: "Meillä ei ole vaihtoehtoja"

Suostuuko puhelimesi latautumaan vain tietyssä asennossa? Tässä syy 0:30
KATSO MYÖS: Toimiiko puhelimesi laturi vain tietyssä asennossa? Tässä syy.

Apple on vahvistanut iPhonen latausliitännän vaihtuvan sen omasta Lightningista USB-C:hen, joka on Euroopan unionin uusi latausstandardi.

Euroopan parlamentti äänesti lokakuun alussa uudesta laista, joka tekee USB-C-liittimestä kännyköiden, tablettien ja muiden kannettavien sähkölaitteiden yleisen latausstandardin. Laki hyväksyttiin suorastaan murskaavalla äänierolla; 602 puolesta, 13 vastaan ja 8 tyhjää.

Applen markkinointijohtaja Greg Joswiak on vahvistanut The Wall Street Journalin haastattelussa yhtiön luopuvan iPhonessa Lightning-liitännästä ja siirtyvänsä käyttämään USB-C:tä Euroopan unionin vaatimusten mukaisesti.

– Selvästikin meidän on suostuttava, meillä ei ole vaihtoehtoja, Joswiak totesi.

EU:n päätös ei ilahduttanut

Applella ei EU:n päätöksestä mitä ilmeisimmin iloittu.

– Mielestämme ympäristön ja asiakkaidemme olisi parempi, jos hallitukset eivät olisi näin ohjailevia, Joswiak totesi puolittaisena vastalauseena.

Hän ei vahvistanut, milloin ensimmäinen USB-C-liitännällä varustettu iPhone tulee markkinoille. Apple esittelee seuraavan lippulaiva-iPhonensa todennäköisesti syksyllä 2023, mutta koska laki astuu voimaan vasta vuoden 2024 lopussa, voi ensimmäinen USB-C-iPhone saapua markkinoille vasta vuonna 2025. Uutta liitintä on kuitenkin huhuttu jo iPhone 15 -malliin.

EU:n vaatimus on tehty ennen kaikkea kuluttajien etua ajatellen. Jatkossa valmistajien on käytettävä USB-C-standardia niissä laitteissa, joissa on langallinen latausmahdollisuus. Tämä tarkoittaa, että kuluttajilla ei tarvitse olla enää tulevaisuudessa useita erilaisia latureita, vaan yksi ja sama liitin sopii kaikkiin laitteisiin.

USB-C on Applen vuonna 2007 esittelemän iPhonen historian kolmas latausliitäntä. Ensimmäisissä iPhoneissa käytettiin iPodeista tuttua 30-pinnistä liitintä, kunnes vuoden 2012 iPhone 5:ssä se korvattiin kompaktimmalla Lightningilla.

Lue myös:

    Uusimmat