Jos Apple ei halua laittaa USB-C:tä iPhoneen, voi se kiertää EU:n vaatimusta kahdella keinolla

Oletteko huomanneet tätä erikoista ongelmaa iPhonessanne? Lukuiset käyttäjät ovat ilmoittaneet mystisestä ongelmasta 0:26
Oletko huomannut tätä iPhonessasi? Lukuisat käyttäjät ilmoittivat vuonna 2020 mystisestä ongelmasta.

EU vaatii elektroniikkavalmistajia siirtymään USB-C-liittimen käyttöön. Tämä tarkoittaa loppua muun muassa iPhonen Lightning-liittimelle. Euroopan parlamentin käyttämät sanamuodot kuitenkin antavat ymmärtää, että Applen puhelinten myynti voisi jatkua Euroopassa ilmankin USB-C:tä siinä tapauksessa, että niissä ei ole muutakaan fyysistä latausliitintä.

Euroopan parlamentti äänesti eilen tiistaina USB-C-latausstandardin käyttöönotosta. Tulos oli murskaava, sillä esitys hyväksyttiin äänin 602 puolesta, 13 vastaan ja 8 tyhjää.

Uusi laki edellyttää, että useimmissa Euroopan unionin alueella myytävissä elektroniikkalaitteissa on oltava USB-C-latausportti vuoden 2024 loppuun mennessä. Päätös ei juurikaan hetkauta esimerkiksi Android-käyttöjärjestelmällä varustettujen puhelinten valmistajia, sillä ne ovat pääsääntöisesti käyttäneet USB-C:tä jo vuosia.

Yhtiö, joka joutuu päätöksen myötä ryhtymään toimenpiteisiin omien laitteidensa kohdalla, on yhdysvaltalainen teknologiajätti Apple. Yhtiön kehittämä ja edelleen laajasti käyttämä Lightning-liitin täytti tänä syksynä 10 vuotta, mutta EU:n tuore päätös pakottaa cupertinolaiset luopumaan siitä pian. Puhelinten lisäksi Apple joutuu luopumaan Lightning-liittimestä myös AirPods-kuulokkeissaan, hiirissään, näppäimistöissään sekä karvalakkimallin iPadissa.

Voisiko lakia kiertää?

EU:n vaatimuksissa on kuitenkin sanamuoto, joka voi mahdollistaa Applen jatkaa iPhonen ja mahdollisesti muidenkin laitteiden myymistä EU:ssa ilman USB-C-liitintä, mikäli se jostain syystä kokisi USB-C:n ongelmalliseksi.

Laki nimittäin vaatii USB-C:tä vain siinä tapauksessa, että laitteessa käytetään langallista latausta.

Arvostetut Apple-analyytikot, kuten esimerkiksi Ming-Chi Kuo, ovat jo vuosien ajan uskoneet yhtiön harkitsevan fyysisen latausliittimen poistamista iPhonesta tulevaisuudessa kokonaan. Mikäli Apple aikoisi niin tehdä, voisi EU:n päätös olla sopiva kimmoke fyysisen liitännän hylkäämiselle tyystin.

Vaikka Apple ei tunnetusti olekaan ykkösenä jonossa, kun uusia teknologioita puskee markkinoille, on se monesti ensimmäisenä karsimassa omasta mielestään vanhentunutta teknologiaa. Näin on käynyt muun muassa MacBookien DVD-aseman ja perinteisen USB-A-liitännän sekä ehkä kaikkein kuuluisimmin iPhonen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän kohdalla.

Mikäli Apple poistaisi latausliitännän kokonaan, joutuisi se keksimään keinon siirtää esimerkiksi valtavia ProRes-videotiedostoja puhelimesta tietokoneelle langattomasti. Myös iPhonen käyttö autoissa, jotka eivät tue langatonta CarPlay-toimintoa, muuttuisi mahdottomaksi tai vaatisi erillisen lisälaitteen, mikäli iPhonessa ei olisi lainkaan fyysistä liitintä.

Apple myös yritti pyristellä EU:n USB-C-vaatimusta vastaan sillä perusteella, että se johtaisi valtavaan määrään elektroniikkaromua, kun kaikki Lightning-lisälaitteet olisivat yhteensopimattomia uudempien puhelinten kanssa. Luopuminen latausportista sitä vasta synnyttäisikin, ja Applen huoli näyttäytyisi erikoisessa valossa. Langaton lataus ei myöskään ole yhtä energiatehokasta kuin langallinen lataus, joten täysi langattomuus ei sekään olisi ekologisessa mielessä fiksuin mahdollinen ratkaisu.

Jos Apple ei jostain syystä haluaisi missään nimessä laittaa USB-C-liitintä iPhoneen, on sillä myös mahdollisuus olla yksinkertaisesti myymättä iPhonea Euroopan unionin alueella. On kuitenkin epätodennäköistä, että niin tapahtuisi.

Lue myös:

    Uusimmat