Nyt se on varmaa: Apple joutuu vaihtamaan iPhonen latausliittimen – uudelle standardille murskaava kannatus EU:ssa

Suostuuko puhelimesi latautumaan vain tietyssä asennossa? Tässä syy 0:30
KATSO MYÖS: Toimiiko puhelimesi laturi vain tietyssä asennossa? Tässä syy.

Euroopan parlamentti on äänestänyt uudesta laista, joka tekee USB-C-liittimestä kännyköiden, tablettien ja muiden kannettavien sähkölaitteiden yleisen latausstandardin. Laki hyväksyttiin hetki sitten murskaavalla äänierolla.

Euroopan parlamentti ja unionin jäsenmaita edustava neuvosto saavuttivat viime kesänä sovun yleislaturin käyttöönotosta, mutta neuvottelutulos jäi odottamaan vielä EU-parlamentin hyväksyntää.

Lopullinen sinetti uudelle standardille saatiin tiistai-iltapäivän äänestyksessä, jonka tulos oli 602 ääntä puolesta, 13 vastaan ja 8 tyhjää.

– Yleislaturista tulee viimein todellisuutta Euroopassa. Olemme odottaneet näitä sääntöjä yli kymmenen vuotta, esittelijä Alex Agius Saliba iloitsi.

Uudet säännöt edellyttävät, että useimmissa pienissä ja keskisuurissa sähkölaitteissa, kuten matkapuhelimissa, tableteissa, digikameroissa ja kuulokkeissa, on oltava USB-C-latausportti vuoden 2024 loppuun mennessä.

Vaatimus on osa EU:n laajempia tavoitteita elektroniikkaromun määrän vähentämisestä, tuotteiden ympäristöystävällisyydestä ja kuluttajien elämän helpottamisesta. Direktiiviin sisältyisi myös kuluttajan oikeus päättää, ostaako hän uuden laitteensa laturin kanssa tai ilman.

Uuden lain tarkoitus on edesauttaa laturien uudelleenkäyttöä ja säästää kuluttajilta vuosittain jopa 250 miljoonaa euroa, joka kuluisi tarpeettomien laturien ostamiseen. Tällä hetkellä turhat laturit ja niiden hävittäminen synnyttävät jopa 11 000 tonnia elektroniikkaromua vuodessa.

Esimerkiksi teknologiayhtiö Apple käyttää monissa mobiililaitteissaan, kuten iPhonessa, omaa Lightning-liitintään, vaikkakin sen jotkin tuotteet latautuvat jo nyt USB-C-liittimellä.

Lue myös:

    Uusimmat